buitenland

Obama leest Poetin de les over ‘kostbare’ operatie Syrië

Door Tom Reijner - 17 februari 2016

Het bleef lange tijd stil in het Witte Huis, maar nu heeft Barack Obama het stilzwijgen over het escalerende conflict in Syrië dan toch publiekelijk doorbroken. De Amerikaanse president ontkent dat de Russische interventie Bashar al-Assad ook echt helpt.

‘Is er iemand die denkt dat de gevechten stoppen omdat Rusland en het (Syrische) regime een beetje terreinwinst hebben geboekt? Ongeveer drie kwart van het land staat onder controle van andere mensen dan die van Assad,’ sneerde Obama tijdens een persconferentie na een bijeenkomst met leiders uit Zuidoost-Azië.

Volledig verwoest

Maar veel plezier ontleent Obama niet aan deze uitspraak, zegt hij zelf: ‘Het gaat hier niet om een wedstrijd tussen Poetin en mij.’ Er is volgens hem maar een echte vraag die moet worden gesteld.

‘Wat heeft Rusland erbij te winnen als het een land krijgt dat volledig is verwoest en waar miljarden dollars in moeten worden geïnvesteerd om het ook maar enigszins overeind te houden?’ Het wordt gewoon allemaal erg duur voor de Russen, gaat Obama verder. Hij vraagt hoe zich af hoe ze dat allemaal gaan betalen: ‘Als je je kijkt naar hoe de Russische economie ervoor staat, is (zo’n bezetting) vermoedelijk niet het beste voor Rusland’.

Gezamenlijk front

Obama is dan ook niet optimistisch gestemd over de ‘wapenstilstand’ in Syrië die vorige week werd afgesproken en eind deze week moet ingaan. De rebellen gaan zo’n staakt-het-vuren zeker niet accepteren denkt hij, ‘als de Russen hun willekeurige bombardementen niet snel stoppen’.

Eerder deze week belde de Amerikaanse president al met zijn Russische collega, om hem dringend te verzoeken de luchtaanvallen op de Syrische rebellen te beëindigen. Dat vroeg Obama naar eigen zeggen met het oog op het (zeer) broze bestand, waarover de komende tijd nog veel moet worden onderhandeld. Ook moet het voor hulporganisaties mogelijk zijn om goederen te brengen naar burgers in frontgebieden.

Poetin heeft Obama op zijn beurt gezegd dat hij, met de Amerikanen, een ‘gezamenlijk front tegen het terrorisme’ wil vormen. Het probleem hierbij is dat de Verenigde Staten en Rusland het oneens zijn wie nou precies die terroristen zijn. Moskou ziet alle tegenstanders van Assad als terroristen, terwijl Washington die aanduiding reserveert voor Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra, twee radicaalislamitische bewegingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.