buitenland

Ook Deense anti-IS-strijder is paspoort kwijt na terugkeer

Door Lilit Martirosova - 05 februari 2016

Een rechtbank in Kopenhagen heeft donderdag bepaald dat het paspoort van de 22-jarige Deense Joanna Palani, van Koerdische afkomst, terecht is afgenomen toen ze aankwam in Denemarken. Ze vocht in Irak en Syrië tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Palani kwam vorig jaar oktober terug naar Denemarken en had plannen om na een bezoek aan haar thuisland weer af te reizen naar het conflictgebied waar ze naast Koerdische Peshmerga troepen tegen IS vocht.

Nieuwe wet

Dat plan ging niet door; haar paspoort werd bij terugkomst in Denemarken geconfisqueerd en ze kreeg een reisverbod van een jaar opgelegd. De Deense ging in beroep, maar verloor de zaak. Volgens de rechtbank valt Palani onder een nieuwe wet, waarmee Denemarken wil voorkomen dat burgers afreizen naar conflictgebieden om deel te nemen aan de gewapende strijd. Er was genoeg bewijs om het paspoort van de Deense in te nemen. Zo maakte ze er via Facebook-posts geen geheim van terug te willen keren naar het front.

Reis

De wet, die op 1 maart vorig jaar werd aangenomen, geeft de Deense politie het recht om paspoorten in beslag te nemen en een reisverbod op te leggen aan Deense burgers die ervan worden verdacht een reis te hebben gemaakt of dat nog van plan zijn.  Die reis heeft vaak als bestemming het ‘kalifaat’.

Of de wet ook geldt voor burgers die tégen IS vechten, wordt niet in het bijzonder genoemd. Palani is verbaasd over de manier waarop ze wordt behandeld in Denemarken. Ze heeft naar eigen zeggen de wet niet overtreden, die volgens haar is bedoeld om jihadgangers te bestraffen.

‘Hoe kan ik een bedreiging vormen voor Denemarken als ik soldaat ben in een officieel leger dat direct door Denemarken wordt getraind en gesteund in de strijd tegen IS?’ schreef ze in een Facebook-post. Ook haar advocaat reageerde teleurgesteld, volgens hem is de wet ‘volledig verkeerd toegepast.’

Jitse Akse

In januari dit jaar was er een soortgelijke zaak in Nederland. Toen werd de Fries Jitse Akse opgepakt omdat hij zich aansloot bij de Koerdische volksmilitie YPG om tegen IS  te vechten. Hij is nu ondergedoken, omdat aanhangers van de terreurbeweging hem mogelijk willen doden.

Het OM onderzoekt nu in hoeverre de oud-militair betrokken was bij de strijd tegen IS. Na afronding van het politieonderzoek, wordt besloten of hij strafrechtelijk wordt vervolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.