buitenland

Ook op Kos komen bewoners in opstand tegen asielopvang

Door Elif Isitman - 05 februari 2016

Vrijdag zijn er opstootjes ontstaan tussen een groep inwoners en de politie op het Griekse eiland Kos. De bewoners zijn boos over de komst van een registratiecentrum voor migranten, een zogenoemde ‘hot-spot’.

De hotspots maken deel uit van het EU-herverdelingsplan van migranten: vanuit elf grote registratiecentra in Italië en Griekenland worden migranten begeleid naar andere EU-landen.

De hotspots zijn bedoeld om de registratie en identificatie van migranten soepeler te laten verlopen. De afspraak was de hotspots eind november in werking hadden moeten treden. Op dit moment zijn er slechts drie operationeel: in Griekenland is het identificatiecentrum op het eiland Lesbos actief en in Italië een centrum in Lampedusa en Trapani.

Toerisme

De groep boze bewoners protesteerde tegen de bouw van een nieuw registratiecentrum. Ongeveer honderd mensen probeerden het pand, dat nog in aanbouw is, binnen te dringen en de bouwwerkzaamheden stil te leggen. De politie zag zich uiteindelijk genoodzaakt om traangas in te zetten. De bewoners vrezen dat de komst van het opvangcentrum schadelijk zal zijn voor het toerisme op Kos. Toerisme geldt als de grootste inkomstenbron op het eiland.

De EU-herverdelingsplannen van migranten komen nauwelijks van de grond. Vanuit Brussel wijzen beschuldigende vingers richting Griekenland, dat volgens EU-bronnen te langzaam is in het bouwen van nieuwe ontvangstcentra voor asielzoekers. In totaal moeten er vijf grote hotspots op de Griekse eilanden komen.

Meewerken

Volgens de Griekse regering zullen alle hotspots midden-februari in werking zijn. Toch vragen de Grieken de EU nogmaals om hulp en benadrukken dat de hotspots alleen zullen werken als ook Turkije meewerkt in het tegenhouden van migranten die de zee proberen over te steken.

Dit lijkt tot nu toe nog niet echt te gebeuren. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) telde in januari dagelijks nog gemiddeld 2.000 migranten die vanuit Turkije via de Middellandse Zee naar Europa gingen. Ter vergelijking: het IOM schat dat dit hetzelfde aantal is als datgene dat in heel januari van 2014 binnenkwam via deze route. Sinds de start van het jaar, zijn er volgens het IOM in totaal meer dan 74.000 migranten via de Middellandse Zee Europa binnengekomen.

De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken Thomas de Maizière en Laurent Fabius hebben de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag beloofd te helpen door extra medewerkers en kustschepen te sturen.

Vorige week waarschuwde de Europese Commissie de Grieken dat er mogelijk maatregelen worden genomen als het land er niet in slaagt om de buitengrenzen te bewaken. Een mogelijke maatregel is dat de interne grensbewaking van Schengenlanden in mei opnieuw wordt verstevigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.