buitenland

Oost-Europese landen frustreren Merkel met ‘plan B’ migratiecrisis

Door Emile Kossen - 15 februari 2016

Daags voor een nieuwe EU-top in Brussel, komen de Visegrad-landen (Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen) maandag samen in Praag om over een eigen oplossing voor de migratiecrisis te praten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert druk uit op omringende landen om niet met de Oost-Europese lidstaten in zee te gaan.

Merkel wil de Europese buitengrenzen beschermen door beter samen te werken met de Turken. In ruil voor 3 miljard euro, hebben de Turken beloofd om migranten tegen te houden voor ze naar Griekenland kunnen reizen en ze zelf op te vangen. Op den duur wil Duitsland dat de EU-lidstaten een groot aantal asielzoekers vrijwillig uit Turkije ophalen.

Weinig effect

Tot dusver heeft de deal met Turkije weinig effect gesorteerd. Nog elke dag komen er zo’n 2.000 asielzoekers Griekenland binnen, waarna de meesten richting West-Europa komen. Volgens premier Mark Rutte (VVD) moeten er binnen een aantal weken duidelijke resultaten zijn.

De Visegrad-landen (V4) vertrouwen daar niet op en zeggen dat een ‘plan B’ nodig is. Ze willen ‘een tweede verdedigingslinie‘ oprichten door de grenzen van Macedonië en Bulgarije verder te versterken. De twee landen zijn daarom uitgenodigd voor een mini-top in Praag.

‘Griekenland kan Europa niet beschermen tegen de grote groepen moslims die uit het zuiden komen,’ legt de Hongaarse premier Viktor Orbán uit. De V4 zegt bereid te zijn om meer politieagenten te sturen naar Bulgarije en Macedonië en om mee te helpen aan de bouw van nieuwe hekken aan de Griekse grens. Ook Oostenrijk heeft aangegeven de landen wel te willen bijstaan.

Politieke druk

Duitsland maakt zich sterk voor een Europese oplossing, en heeft formeel protest aangekondigd tegen de bijeenkomst. Achter de schermen zou Merkel druk hebben uitgevoerd op de Bulgaarse premier Boyko Borissov om geen akkoord te sluiten met de V4. Zondag schreef de Bulgaarse regering in een persbericht dat het ‘solidair is met Griekenland’ en ‘tegen het idee om de grens met Bulgarije en Macedonië te sluiten.’

Het is niet het eerste conflict tussen West- en Oost-Europa in de migratiecrisis. Bij eerdere vergaderingen weigerden een aantal landen mee te doen met de asielquotums. Slowakije heeft zelfs een gang naar de rechter aangekondigd, omdat het vindt dat de EU de lidstaten niet kan verplichten tot een quotum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.