buitenland

Oostenrijk hoopt gevreesde voorjaarsstroom migranten te stoppen

Door Elif Isitman - 14 februari 2016

Oostenrijk neemt het heft in eigen handen bij de migratiecrisis. De regering gaat een aantal maatregelen treffen om de grenzen beter te beschermen.

Vooral de grens met Italië moet beter beschermd worden, zegt de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zondag tegen de krant Österreich. De maatregelen moeten de toestroom van migranten vanuit het Zuid-Europese land stoppen.

Check

Oostenrijk wil de helft minder migranten van wat het nu krijgt. In de afgelopen tijd heeft het land een hek van ongeveer 3,7 kilometer gebouwd bij Spielfeld, de drukste overgang bij de grens met Slovenië. Daarnaast staat er ook een nieuw registratiecentrum, dat ervoor moet zorgen dat migranten nooit zonder check door kunnen reizen.

Faymann vreest dat er met het voorjaar een nieuwe migratiegolf zijn kant op komt. ‘Het is al februari, ik laat er geen tijd meer overheen gaan. In maart komt er een nieuwe migrantengolf, dus we beginnen nu met het bouwen van technische faciliteiten’. De ‘faciliteiten’ moeten in maart in gebruik genomen kunnen worden.

Effectief

Het is niet zeker of het ook om een hek gaat, maar Faymann zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken later zal specificeren om wat voor type maatregelen het gaat. Eerder gonsden er wel berichten dat er bij de grensovergang bij Brenner, bij de grens met Italië, ook een hek gebouwd zou worden maar dat de regering eerst wilde kijken hoe effectief het Spielfeld-hek zou zijn. Bij het vorige hek hanteerde de regering aanvankelijk ook vage termen zoals ‘technische barrières’.

Oostenrijk ontving vorig jaar 90.000 asielaanvragen, op een bevolking van 8.4 miljoen inwoners. Dit jaar geeft de regering aan niet meer dan 37.500 asielzoekers op te nemen. Faymann benadrukt dat de maatregelen worden doorgevoerd om dit te behalen, ook als buurlanden Italië en Duitsland er niet blij mee zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.