buitenland

Oostenrijk zet Balkanlanden in bij verzet tegen asielbeleid Merkel

Door Thomas Borst - 24 februari 2016

Oostenrijk heeft vertegenwoordigers van de Balkanlanden in Wenen uitgenodigd om plannen te bespreken hoe zij de Balkanroute de komende lente het beste kunnen beschermen tegen een nieuwe instroom aan asielzoekers. Oostenrijk probeert zo de druk op Duitsland op te voeren.

In 2015 verzette Slowakije, Hongarije, Polen en Tsjechië zich hevig tegen het migratiebeleid dat de Europese Unie (EU) voerde en dat verzet lijkt dit jaar alleen maar heviger te worden. Bovendien hebben de vier Visegrad-landen met Oostenrijk een land gevonden dat ook weerstand biedt tegen Brussel.

Ministers uit onder meer Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Slovenië  kwamen woensdag bijeen in Wenen om te overleggen hoe de Balkanroute het best bewaakt kan worden, schrijft de Duitse krant Die Welt.

Lente

De Balkanroute werd vorig jaar door meer dan een miljoen asielzoekers overgestoken. Vanuit Griekenland en Turkije probeerden zij te voet West-Europa te bereiken. De EU verwacht dat er in de lentemaanden een nieuwe stroom op gang gaat komen en daarom voeren premier Mark Rutte (VVD) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel namens de Unie regelmatig overleg met de Turkse regering.

Rutte heeft zijn vertrouwen al uitgesproken over de Turkse aanpak, maar de inspanningen van president Recep Tayyip Erdogan hebben er nog niet toe geleid dat de migrantenstroom sterk afneemt; al meer dan honderdduizend asielzoekers hebben dit jaar het Europa bereikt via de Middellandse Zee, blijft uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie.

Balkan

Oostenrijk heeft geen vertrouwen dat de aantallen snel omlaag zullen gaan en daarom bepleit het een gesloten Balkanroute. Hongarije heeft de grens met Kroatië al langer hermetisch afgesloten, net als Macedonië. Woensdag maakte Slovenië bekend het leger in te zetten voor het bewaken van de buitengrens.

De Oostenrijkse minister Hans Peter Doskozil van Defensie heeft gezegd dat zijn land bereid is ook soldaten naar de Grieks-Macedonische grens te sturen. Macedonië – dat geen EU-lid is – speelt volgens Oostenrijk een cruciale rol om de migrantenstroom tegen te houden.

Er is bij de landen blijkbaar weinig vertrouwen dat Griekenland er nog in slaagt de grensbewaking op orde te krijgen. Oostenrijk heeft zijn hoop nu gevestigd op Macedonië – het land behoort niet tot de Schengenzone en zal dus tegen minder juridische restricties aanlopen bij het bewaken van de grens.
De Oostenrijkse autoriteiten roepen Merkel op een duidelijk signaal af te geven naar de nieuwe stroom migranten. De Balkanlanden zijn bezorgd dat haar ruimhartige beleid tot dezelfde taferelen als vorig jaar leidt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.