buitenland

Orbán: ‘Geheim vluchtelingenplan Duitsland en Turkije’

Door Thomas Borst - 11 februari 2016

De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt dat Duitsland en Turkije een geheime overeenkomst hebben gesloten over Syrische vluchtelingen. In de overeenkomst staat dat Duitsland de komende maanden vluchtelingen zal overnemen van Turkije.

Orbán is niet te spreken over de gang van zaken van zijn collega’s. ‘Een van de belangrijkste taken voor de komende maanden is om het geheime akkoord af te wenden,’ zegt hij tegen de Hongaarse krant Magyar Idok.
Merkel sprak maandag met de Turkse premier Ahmet Davutoglu in Ankara over de situatie in Turkije. Toen hadden zij het onder meer over een legale en gecontroleerde toelating van vluchtelingen uit Turkije naar Europa.
De bondskanselier heeft verklaard dat een aantal EU-lidstaten daar op vrijwillige basis aan mee zouden werken, van een verplichte verdeelsleutel is dus geen sprake.

Grensbewaking

Orbán vreest dat Europa de komende maanden opnieuw te maken zal krijgen met een enorme migratiedruk vanuit Zuid-Europa. Om Hongarije te behoeden voor de instroom, zal Orbán de grenzen de komende maanden opnieuw versterken.

Het land koos er vorig jaar als eerste voor om de grens hermetisch af te sluiten met een hek en kreeg toen veel kritiek op dat besluit. Later volgde er echter een kettingreactie van andere landen die ook een hek bij de grens plaatsten.

Syrië

Omdat de bombardementen in Aleppo aanhouden, komen er steeds meer vluchtelingen naar de Turks-Syrische grens. Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad wint dankzij Russische en Iraanse steun steeds meer terrein, waardoor de alliantie verder opschuift richting de Turkse grens.

Erdogan is woedend en vindt dat de Verenigde Naties met een militair tegenoffensief moeten komen. Als de situatie in Syrië niet snel verandert, krijgt de EU opnieuw te maken met een enorme instroom van asielzoekers, waarschuwde hij donderdag. De tijd kan komen dat Turkije de poorten naar Europa openzet voor migranten,’ dreigde Erdogan op de Turkse televisie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.