buitenland

Orbán wil referendum over ‘gedwongen migratie’

Door Tom Reijner - 24 februari 2016

De Hongaarse premier Viktor Orbán verzet zich nog altijd hevig tegen het opgelegde migrantenquotum. Hij wil van zijn burgers weten wat zij ervan vinden dat Hongarije van ‘Brussel’ een verplicht aantal migranten moet opnemen.

Orbán heeft daartoe woensdag een referendum voorgesteld bij de autoriteiten die dit soort verkiezingen regelen. Het is niet de verwachting dat deze het plan van de premier zullen weigeren.

Vreemd

Orbán vindt het vreemd dat tot dusver niemand in de Unie is gevraagd naar hun mening over de ‘gedwongen migratie’ van ‘Brussel’. Boedapest verweert zich met hand en tand tegen de verdeelsleutel die een verplicht karakter heeft.

Volgens de EU-plannen zou Hongarije 1.300 migranten moeten opnemen. Het plan om migranten die zich in landen als Griekenland en Italië ophouden te verspreiden over de rest van de EU-lidstaten kwam in september tot stand, maar leidt dus nog altijd tot een hoop rumoer.

Hek

De Hongaren bouwden een hek op hun zuidelijke grens om de grote migrantenstroom vanuit Turkije over de Balkan een halt toe te roepen. Andere Balkanlanden hebben zijn stevige antimigrantenpolitiek overgenomen.

Macedonië plaatste al een omheining op de grens met Griekenland, en Slovenië zet het leger in bij de grens met Kroatië om de verwachte stijging van het aantal migranten in het voorjaar het hoofd te kunnen bieden.

Druk

Oostenrijk heeft vertegenwoordigers van de Balkanlanden in Wenen uitgenodigd om plannen te bespreken hoe zij de Balkanroute de komende voorjaar het beste kunnen beschermen tegen een nieuwe instroom van asielzoekers. Oostenrijk probeert zo de druk op Duitsland op te voeren.

Ministers uit onder meer Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Slovenië kwamen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad om te overleggen hoe de Balkanroute het best bewaakt kan worden, schrijft de Duitse krant Die Welt. De Oostenrijkers lijken zich daarmee aan te sluiten bij het verzet van de zogenoemde Visegrad-landen, het Midden-en Oost-Europese verbond waarin Hongarije dikwijls het hardst op trom slaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.