buitenland

Oud-secretaris-generaal VN Boutros-Ghali (93) overleden

Door Tom Reijner - 16 februari 2016

De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Boutros Boutros-Ghali is op 93-jarige leeftijd overleden. De Egyptenaar was tussen 1992 en 1997 chef van de VN.

Dat meldt de ambassadeur van Venezuela bij de VN Ramírez Carreño dinsdag. Het Egyptische staatspersbureau liet eerder vandaag al weten dat Boutros-Ghali was opgenomen in een ziekenhuis in Caïro.

Vredesoverleg

Boutros-Ghali werd in 1922 in een Koptische (christelijke) familie geboren. De familie heeft van oudsher een grote invloed op de Egyptische politiek. Zo was zijn grootvader aan het begin van de twintigste eeuw premier van het land – totdat hij werd vermoord.

Zijn neefje, Yusuf Boutros-Ghali, was minister van Financiën van Egypte. Boutros-Ghali zelf diende als minister van Buitenlandse Zaken onder president Anwar al-Saddat, en was in die hoedanigheid betrokken bij het vredesoverleg met Israël. Die onderhandelingen leidden uiteindelijk ook tot vrede tussen beide, voormalige vijanden, een akkoord dat tot de dag van vandaag standhoudt.

Kritiek

Hij was de eerste persoon uit het Midden-Oosten die deze hoge functie bekleedde, maar hij was ook de eerste VN-chef die geen tweede ambtstermijn kreeg. Boutros-Ghali  kreeg tijdens zijn termijn nogal wat kritiek, onder meer vanwege vermeende nalatigheid tijdens de genocide in Rwanda, en de bloedige afscheidingsoorlogen in (voormalig-)Joegoslavië. Boutros-Ghali was zelf van mening dat de VN tragisch faalden zoals bij de slachtingen in 1994 in Rwanda.

De Egyptenaar, de zesde secretaris-generaal van de VN, werd, nadat de Amerikanen zijn herbenoeming met een veto blokkeerden, opgevolgd door een andere Afrikaan: Kofi Annan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.