buitenland

Poetin laat zich niet de les lezen door Merkel

Door Tom Reijner - 09 februari 2016

Rusland rechtvaardigt de bombardementen op de Syrische stad Aleppo, na kritiek daarop van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Glasharde en geloofwaardige bewijzen voor burgerdoden zijn er volgens het Kremlin niet.

De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin wees de Duitse verwijten resoluut van de hand, schrijft Der Spiegel. ‘Ondanks grote inspanningen is er nog niemand geweest die de woorden van de bondskanselier met bewijs kan ondersteunen,’ zegt Dmitri Peskov.

Peskov zette er een beschuldiging tegenover: Merkel heeft een ‘dubbele moraal’. Immers, zo vervolgt Peskov, ‘waarom hebben we de afgelopen twee tot drie jaar niets gehoord over die barbaarse terroristen die de Syrische strijdkrachten en de legitieme regering in Damascus aanvallen?’

Crisis

Maandag sprak Merkel vanuit Turkije, waar zij (opnieuw) op bezoek was om te praten over de migratiecrisis, haar afkeur uit over de Russische luchtacties in en rond Aleppo.

Ze zei na gesprekken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu niet alleen ‘ontzet’, maar ook ‘diep geschokt’ te zijn door wat de bombardementen allemaal teweeg brengen. Ze wil dat dat de luchtacties stoppen, en daartoe moet een ‘gezamenlijk diplomatiek offensief’ komen, aldus de bondskanselier.

Paaien

De afgelopen dagen is er weer een flinke vluchtelingenstroom op gang gekomen richting de Turkse grens, waar op dit moment duizenden mensen staan te wachten om Turkije binnen te trekken. Mogelijk worden dat er zelfs 70.000, liet Davutoglu optekenen. Maar Turkije houdt de grensovergangen overwegend gesloten, al worden de vluchtelingen nu wel ‘gecontroleerd’ toegelaten.

Merkels ferme stellingname heeft vast ook iets te maken met het willen paaien van Ankara: de Duitsland (1,1 miljoen asielzoekers vorig jaar) heeft Turkije (waar al meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië wonen) hard nodig bij het beteugelen van de migratiestroom. Het Berlijnse hulpverzoek gaat gepaard met allerlei toezeggingen om de Turken ervan te doordringen iets substantieels te doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.