buitenland

Porosjenko: ‘Kans op oorlog met Rusland is flink gegroeid’

Door Emile Kossen - 03 februari 2016

Een jaar na de ondertekening van het Minsk-akkoord, dat tot een wapenstilstand in Oost-Oekraïne had moeten leiden, vechten het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten nog altijd met elkaar. De kans op openlijke oorlogsvoering tussen Rusland en Oekraïne is de laatste maanden alleen maar gegroeid.

Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko woensdag in een interview met de Duitse krant Bild.

Volgens Porosjenko zijn er duizenden Russische soldaten gestationeerd in zijn land en worden er nieuwe militaire bases gebouwd langs de grens. ‘Rusland investeert enorm in allerlei oorlogsvoorbereidingen, zonder dat ze ons uitleg geven.’

Toenadering EU-Rusland

Tegen Bild zegt Porosjenko zich zorgen te maken over de recente toenadering tussen Rusland en het Westen. Nadat de Russen zich in het conflict in Syrië mengden, kwam de Russische president Vladimir Poetin uit een diplomatiek isolement.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei onlangs dat de sancties tegen Rusland, ingevoerd als gevolg van het conflict in Oost-Oekraïne, in de komende maanden kunnen worden opgeschort als het Minsk-akkoord wordt nageleefd. Ook in Europa gaan stemmen op om de sancties in de nabije toekomst te beëindigen.

‘Maar ze hebben nog geen enkel punt uit het akkoord geïmplementeerd,’ zegt Porosjenko. ‘Europa moet niet het slachtoffer zijn van Poetins chantage in Syrië.’ Porosjenko was maandag op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel, waar hij nogmaals om steun vroeg in de strijd in Oost-Oekraïne.

Opnieuw gevechten

De laatste tijd lijkt de oorlog in Oost-Oekraïne, die al anderhalf jaar aan gang is, opnieuw te zijn opgelaaid. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), dat de wapenstilstand moet controleren, zei begin januari dat geavanceerde raketinstallaties zijn gebruikt.

Oekraïense bronnen zeggen dat er momenteel tot zeventig militaire incidenten per dag worden gemeld, vooral rondom de steden Donetsk en Gorlovka. Beide steden zijn in handen van Pro-Russische rebellen. Wie precies het geweld uitvoert is onduidelijk: de twee partijen wijzen naar elkaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.