buitenland

‘Robot’ Rubio in de verdediging: ‘Ongeschikt voor presidentschap’

Door Emile Kossen - 07 februari 2016

Een duidelijke winnaar was er niet, bij het laatste Republikeinse debat voor de voorverkiezingen in New Hampshire. Een verliezer wel: senator Marco Rubio werd de hele avond aangevallen op zijn onervarenheid, en moest een antwoord schuldig blijven.

Na de verrassende derde plek van Rubio in de voorverkiezingen in Iowa, achter Ted Cruz en Donald Trump, werd de senator uit Florida direct getipt als een goede kanshebber voor de nominatie. Door zijn nieuwe status kreeg Rubio tijdens het debat zaterdagnacht – voor veel concurrenten een laatste strohalm – opeens veel meer aandacht van de andere kandidaten, die hem verweten niet genoeg ervaring te hebben.

Net Obama

Vooral in verhitte discussies met de gouverneur van New Jersey Chris Christie moest Rubio het ontgelden. Christie vergeleek Rubio (44) met Barack Obama, beide jonge senators tijdens hun presidentiële campagne. ‘Senatoren kunnen de hele dag nadenken over een mooie speech, gouverneurs denken na over wat welke problemen er moeten worden opgelost,’ aldus Christie.

Rubio wist geen duidelijk antwoord te formuleren op de vraag wat hij als senator precies voor elkaar had gekregen, en gebruikte eenzelfde verdediging vier keer achter elkaar in het debat. Christie was snoeihard: ‘Daar komt hij weer met zijn ingestudeerde speech van 25 seconden. Daar heb je als president niets aan.’ Het publiek reageerde afkeurend en Christie vergeleek Rubio met een robot.

Onaangetast

Koploper in de peilingen Donald Trump werd juist relatief weinig aangevallen door zijn concurrenten. Hij herhaalde een aantal van zijn controversiële standpunten, waaronder het herinvoeren van ‘waterboarding’ als verhoortechniek, maar beging geen grote fouten. Ondanks de teleurstelling in Iowa is Trump de grote favoriet om New Hampshire te winnen.

De strijd om de tweede plek ligt open, en het is de vraag of kiezers Rubio zullen afstraffen voor zijn onzekere debatprestatie. Vier gematigde kandidaten lijken nog kans te maken op de tweede plaats: Rubio, Christie, Jeb Bush en John Kasich.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.