buitenland

Rusland vraagt om opheldering na ‘Turkse aanval op Syrië’

Door Tom Reijner - 28 februari 2016

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt Turkije ervan de Syrische grensplaats Tel Abyad zondag onder vuur te hebben genomen. Vanwege deze vermeende artilleriebeschietingen is het Amerikaanse coördinatiecentrum in Jordanië om opheldering gevraagd.

De informatie over de beschietingen zou zondag zijn binnengekomen bij de Russen, meldt Reuters op basis van het Russische persbureau Interfax

In de kiem

Tel Abyad, een plaats in het noorden van Syrië, is in handen van de milities van de Syrische Koerden, maar wordt sinds zaterdag aangevallen door Islamitische Staat (IS). De Koerdische YPG-milities (gesteund door Rusland en de Verenigde Staten, maar vijand van Ankara) kregen gisteren hulp van gevechtsvliegtuigen van de door Washington geleide coalitie tegen IS.

De IS-aanval bij Tel Abyad zou in de kiem zijn gesmoord. De Verenigde Staten en Rusland zijn vorige week een staakt-het-vuren overeengekomen, die de strijd tussen het regeringsleger van Bashar al-Assad en allerlei rebellengroepen voorlopig moet beëindigen. Terreurbewegingen IS en Jabhat al-Nusra vallen buiten de bepalingen: de gevechten om deze moslimextremistische organisaties een kopje kleiner te maken, gaat in alle hevigheid door.

Aleppo

Of het bestand lang standhoudt, is nog maar de vraag. Gevechtsvliegtuigen hebben vandaag  ten westen van de Syrische stad Aleppo luchtaanvallen uitgevoerd, melden waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het is niet duidelijk van wie de aanvallen afkomstig zijn. Rusland liet eerder dit weekeinde dat het even geen luchtaanvallen in Syrië zou uitvoeren. Dat is om te voorkomen dat partijen die zich hebben aangesloten bij de wapenstilstand, per ongeluk onder vuur komen te liggen. Zowel IS als Al-Nusra, die dus geen deel uitmaken van het bestand, zijn actief in de regio rond Aleppo, die de afgelopen tijd ook het toneel was van het oprukkende leger van Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.