buitenland

Rusland: ‘We zitten in een nieuwe Koude Oorlog’

Door Thomas Borst - 13 februari 2016

De Russische premier Dmitri Medvedev zegt dat de spanningen tussen het Westen en Rusland een ‘een nieuwe Koude Oorlog’ hebben ingeleid. ‘We worden bijna elke dag beschuldigd van bedreigingen tegen de NAVO, Amerika, Europa of andere landen,’ zei Medvedev zaterdag bij de vredesconferentie in München.

Even daarvoor had de Franse premier Manuel Valls de Russische bombardementen in Aleppo veroordeeld. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en NAVO-chef Jens Stoltenberg waren deze week kritisch op de Russen, die het Syrische leger ondersteunen bij een militair offensief in en om Aleppo.

Ondanks de harde woorden van Medvedev zoekt hij ook voorzichtig toenadering tot Europa. ‘Het creëren van vertrouwen is moeilijk. Onze standpunten zijn verschillend, maar we verschillen niet zoveel van elkaar als veertig jaar geleden,’ zei hij.

Ingewikkeld

Een oplossing van het conflict in Syrië zal een stuk moeilijker worden als er twee nieuwe spelers worden toegevoegd aan het Syrische schaakbord. Turkije en Saudi-Arabië staan klaar om grondtroepen naar Syrië sturen om Islamitische Staat (IS) te bestrijden, als er een strategie voor de bestrijding van IS komt.

Persbureau AFP meldt zaterdagochtend dat de grondtroepen van Saudi-Arabië en Turkije zullen worden ondersteund door Saudische gevechtsvliegtuigen. Vrijdagochtend werd er een akkoord gesloten over een tijdelijke wapenstilstand in Syrië, maar volgens de overeenkomst mogen de aanvallen op IS gewoon doorgaan.

Het tijdelijke staakt-het-vuren is er vooral opgericht om de vredesonderhandelingen, die op 25 februari in Genève worden voortgezet, van een nieuwe impuls te verzien. Doel is dat de vijandelijkheden tussen de rebellengroepen en het leger van Bashar al-Assad stop worden gezet.

De afgelopen weken laaide het geweld tussen die twee partijen flink op en hebben de Syrische regeringstroepen veel terrein gewonnen in het noordwesten van Syrië door een militair offensief in Aleppo. Het Syrische leger wordt op de grond gesteund door Hezbollah-strijders en Iraanse eenheden; vanuit de lucht voert Rusland bombardementen uit.

Tegenstander

Zowel Turkije als Saudi-Arabië is een felle tegenstander van Assad. Beide landen willen dat de Syrische president aftreedt. Dat maakt de situatie in Syrië er extra ingewikkeld op, aangezien er naast IS en de coalitie van Assad nu een nieuwe grote speler kan worden toegevoegd aan het strijdtoneel.

Door het akkoord over de tijdelijke wapenstilstand zal het de eerste weken niet tot een confrontatie komen tussen de Turks-Saudische alliantie en die van Assad, maar in een later stadium is dit zeker niet ondenkbaar.

De afgelopen weken circuleerden er al berichten over een mogelijke militaire samenwerking tussen Turkije en Saudi-Arabië. Vanuit Syrië werd er woedend gereageerd op die plannen. ‘Elke grondoperatie in Syrië, zonder de toestemming van de regering, wordt gezien als een vorm van agressie. We sturen ze allemaal in houten doodkisten huiswaarts,’ zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.