buitenland

Rusland wijst Merkels plan voor no fly-zone Syrië van de hand

17 februari 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde woensdagmiddag een no fly-zone voor in Syrië. Daarmee zou de Russische luchtcampagne in het door conflict verscheurde land in het geding komen.

Een no fly-zone zou alleen van de grond komen met de toestemming van de Syrische president Bashar al-Assad, zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov volgens persbureau AP. Gatilov wijst het voorstel van Merkel dan ook van de hand.

Veto

Naast de toestemming van Assad, zou bovendien ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toestemming moeten geven, zegt Gatilov. De Russen hebben nog altijd vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en zouden een no-fly-zone waarschijnlijk niet goedkeuren.

‘Het zou helpen als er een regio in Syrië zou zijn waar geen van de partijen luchtaanvallen uitvoeren,’ zei Merkel eerder op dinsdag. Volgens Merkel valt er niet te onderhandelen met terreurbeweging Islamitische Staat (IS), maar ‘als we een overeenkomst kunnen sluiten met anti- en pro-Assad-bewegingen, dan zouden de vele vluchtelingen een veilige haven hebben, zouden vele levens gered worden en daar zou de politieke voortgang van Syrië mee geholpen zijn,’ aldus Merkel.

Grens

Volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt het voorstel van Merkel in lijn met de afspraken die eerder werden gemaakt in München, onder meer over een staakt-het-vuren. Daarnaast werd afgesproken dat er een humanitaire corridor gemaakt moest worden om hulp te kunnen geven aan Syrische burgers. Als deze voorstellen beiden geïmplementeerd kunnen worden, dan is dat de basis om de tienduizenden vluchtelingen aan de rand van de Turkse grens te beschermen, vindt het Duitse ministerie.

Ondertussen gaan de Russische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo onverminderd door. De Russen steunen daarmee een grondoffensief van het Syrische regeringsleger. De Russische premier Dmitri Medvedev verklaarde eerder deze week toch door te gaan met de luchtaanvallen, ook als er een ‘zogenaamd vredesakkoord’ komt. De Russen zullen de aanvallen pas staken op het moment dat ‘onze bondgenoten in Damascus op een wenselijke manier vrede kunnen bereiken,’ zei de premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.