buitenland

Russisch antwoord op militaire uitbreiding Amerika in Europa

Door Thomas Borst - 04 februari 2016

De Verenigde Staten hebben bekendgemaakt het budget voor de militaire aanwezigheid in Europa de komende twee jaar flink op te schroeven, vanwege ‘Russische agressie’. In reactie op de militaire uitbreiding van de Amerikanen komt Rusland met ‘compenserende maatregelen’.

De Amerikaanse minister Ash Carter van Defensie kondigde dinsdag aan dat het defensiebudget voor Europa in 2017 zal worden verviervoudigd ten opzichte van dit jaar. Volgens Carter zal er meer worden geïnvesteerd vanwege de aanhoudende agressie van Rusland op de Krim en in Oekraïne.

De defensie-uitgaven van de Verenigde Staten voor Europa waren dit jaar 789 miljoen dollar, in 2016 zal dat worden verhoogd tot 3,4 miljard dollar. Er wordt geld uitgetrokken voor tweehonderdvijftig tanks, pantservoertuigen en ander militair materieel. Amerika wil ook meer trainingsmogelijkheden voor westerse bondgenoten faciliteren.

NAVO

De Europese NAVO-lidstaten verhogen de defensiebudgetten nauwelijks, ondanks dat de betrekkingen met Rusland zijn veranderd. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, reageerde daarom positief op het Amerikaanse besluit om meer middelen in te zetten in Europa.

Rusland is twee dagen na de bekendmaking van de Amerikaanse plannen met een antwoord gekomen. Directeur Andrey Kelin van de Europese afdeling Samenwerking van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een interview met het Russische persbureau RIA Novosti dat Rusland ‘compenserende maatregelen’ zal nemen, maar dat er niet zoveel zal worden geïnvesteerd als Amerika.

‘Vergelijkbare stappen zijn onwaarschijnlijk, aangezien de Amerikanen vier keer zoveel gaan investeren volgend jaar,’ zei Kelin. De directeur geeft wel aan dat er veranderingen zullen komen op ‘militair-strategisch gebied’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.