buitenland

Rutte: ‘Filters’ langs migratieroute moeten hun werk doen

Door Elif Isitman - 18 februari 2016

De Europese Unie wil dat de aanhoudende migrantenstroom van Turkije naar Griekenland de komende weken afneemt. De aantallen zijn nu nog te hoog en daarom moeten ‘filters’ langs de populairste migratieroutes hun werk doen.

Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de opening van de top met Europese regeringsleider in Brussel,  waar onder meer de migratiecrisis en het Britse EU-lidmaatschap wordt besproken.

Effectief

De instroom vanuit Turkije is de afgelopen tijd op sommige dagen ‘wat lager’ geweest, maar er is nog onvoldoende tijd verstreken om te zeggen dat het pact dat de EU eerder met Turkije sloot effectief is, zei Rutte.

Twee weken geleden nam hij het op voor Turkije: ‘de Turken doen verschrikkelijk veel. We hebben als Europa daar tot nu toe niet een heel grote bijdrage aan geleverd,’ zei de premier, die bepleite dat Turkije ‘niets te verwijten valt’ in de migratiecrisis.

Volgens de premier gaat de NAVO vanaf volgende week patrouilleren langs de Griekse kustlijn. Het bondgenootschap beantwoordt daarmee een eerdere noodoproep van Turkije en Duitsland, die wilden dat de NAVO zou helpen bij  de bescherming van de Griekse grenzen.

Daarnaast moet de opvang in Griekenland en de Balkanlanden worden uitgebreid, zegt Rutte. De grensbewaking in combinatie met uitgebreide opvang fungeren als ‘filters’, die ertoe moeten bijdragen dat de migratiecrisis te beteugelen is. ‘Want de oversteek naar Griekenland is letterlijk levensgevaarlijk,’ aldus Rutte. De premier zegt verder te ‘snappen’ dat Oostenrijk een migrantenquotum heeft ingesteld.

Nakomen

‘Om te beginnen zou het helpen als we de oorlog in Syrië kunnen beëindigen,’ zei Rutte verder. Het was de bedoeling dat de Europese leiders donderdag vervolgstappen in de migratiecrisis zouden bespreken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, maar die cancelde zijn bezoek aan Brussel wegens de bloedige aanslag in Ankara op woensdag.

Rutte heeft daar alle begrip voor, zegt hij. ‘We gaan zoeken naar een andere datum om elkaar te zien,’ zegt Rutte. Volgens Rutte is het grootste EU-probleem niet het maken van afspraken, maar het nakomen ervan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.