buitenland

Ruzie in EU: Grieken halen ambassadeur terug uit Oostenrijk

Door Tom Reijner - 25 februari 2016

Griekenland is duidelijk boos op Oostenrijk na de migratietop die samen met diverse Balkanlanden in Wenen werd georganiseerd. De eerste maatregel is een feit: de regering in Athene wil dat de Griekse ambassadeur in Oostenrijk terugkeert naar huis.

Deze diplomatieke actie is bedoeld om ‘de vriendschappelijke band tussen Griekenland en Oostenrijk niet in gevaar te brengen,’ zegt de Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring donderdag.

‘Illegale top’

De boosheid van de regering van premier Alexis Tsipras heeft alles te maken met de omstreden bijeenkomst van woensdag. Een ‘illegale top’ volgens de Grieken.

De Oostenrijkers hadden samen met onder meer Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Slovenië gesprekken over hoe de Balkanroute het best kan worden bewaakt. Nog altijd reizen er duizenden mensen door dit gebied op zoek naar een heenkomen verder noordwaarts.

Verwijt

De meeste migranten komen aan in Griekenland (via Turkije), dat dan ook het verwijt krijgt van de rest van de EU dat het te weinig doet om de influx in te perken. Enkele uren na deze top, waar werd afgesproken dat de landen samen gaan werken om de instroom volledig tot staan te brengen, reageerde Tsipras als door een wesp gestoken.

Hij dreigde dat hij voortaan EU-besluiten zal dwarsbomen. Dat gebeurt volgens de Syriza-premier net zolang tot de afgesproken verdeling van migranten door de lidstaten wordt nageleefd. Athene accepteert niet dat er landen zijn die geen enkele migrant opnemen en hekken aan de grens neerzetten, aldus Tsipras.

Stroom bootjes

De verwachting is dat met het aanbreken van het voorjaar de stroom bootjes weer flink op gang komt. En dus zinnen verschillende landen nu op (verregaande) maatregelen om een herhaling van vorig jaar te voorkomen.

En Griekenland is niet alleen boos, maar ook bezorgd: de Zuid-Europeanen zijn bang dat ze een plek zullen worden waar duizenden migranten stranden.

‘De verantwoordelijkheid van het omgaan met de vluchtelingencrisis mag niet op de schouders van één land rusten,’ zegt het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken tevens in de verklaring. Vandaag gaan de EU-ministers van Justitie een poging doen om spanningen en irritaties tussen de lidstaten in elk geval te verzachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.