buitenland

Saudi-Arabië: ‘Russische strategie in Syrië is levensgevaarlijk’

Door Thomas Borst - 13 februari 2016

Saudi-Arabië gelooft niet in een politieke toekomst voor de Syrische president Bashar al-Assad. Ondanks de steun van Rusland en het voornemen van Assad om heel Syrië te veroveren, zal de Syrische president moeten aftreden voor er een oplossing in het verscheurde land komt.

‘Een man die 300.000 mensen heeft vermoord en een compleet land heeft verwoest waarbij 12.000.000 Syriërs ontheemd zijn geraakt, is niet voorbestemd aan de toekomst van Syrië,’ zegt de Saudische minister Adel al-Dschubeir van Buitenlandse Zaken tegen de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Assad heeft de laatste weken veel terrein gewonnen in Syrië doordat zijn regeringstroepen een militair offensief zijn gestart in en om Aleppo. Het Syrische leger wordt gesteund door Iraanse eenheden en Hezbollah-strijders; vanuit de lucht voert Rusland luchtaanvallen uit. De Syrische president zegt ‘door te gaan tot heel Syrië is heroverd’.

Religieuze oorlog

Dat de Russen de belangrijkste militaire bondgenoot van Assad zijn, is levensgevaarlijk volgens Dschubeir. ‘We hebben de Russen erop gewezen dat zij strijders van een religieuze oorlog zijn, toen zij de kant van Syrië en Iran kozen.’ In Rusland wonen twintigduizend soennitische moslims. ‘Zal het land de indruk wekken dat het aan de kant van de sjiieten vecht? Ze geven er niks om.’

De Russische interventie ging vijf maanden terug van start. De Saudische minister zegt dat zij het vooral hebben gemunt op de gematigde oppositie, in plaats van het bestrijden van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dschubeir pleit er dan ook voor dat de Russen zich bij de internationale coalitie voegen die strijdt tegen IS.

Grondtroepen

Vrijdagochtend bereikten zeventien landen, waaronder Rusland, een akkoord over een tijdelijke wapenstilstand in Syrië.  Het doel van de wapenstilstand is dat de vijandelijkheden tussen de rebellen en het Syrische regime tijdelijk worden stopgezet.

Aanvallen van terroristische organisaties als Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra zullen wel door blijven gaan. Saudi-Arabië is bereid om grondtroepen naar Syrië te sturen, om daar namens de internationale coalitie de de strijd aan te binden met IS. Als Amerika toestemming geeft, zullen de Saudiërs troepenmachten afvaardigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.