buitenland

‘Schaam je, Cameron’ en meer scherpe reacties op EU-deal

Door Tom Reijner - 02 februari 2016

Het dinsdag gepubliceerde conceptakkoord over de positie van Groot-Brittannië in de EU is meteen onderhevig aan stevige kritiek. Premier David Cameron zelf zegt dat er nog veel werk moet worden verzet.

Het is geen verrassing dat vooral eurosceptici afwijzend reageren op Camerons deal met ‘Brussel’. Ook Nederlandse politici geven commentaar.

* Een van de prominente eurosceptici binnen de Conservatieve Partij, oud-minister van Defensie Liam Fox, spreekt van een ‘zeer beperkt eisenpakket’ dat is afgezwakt door de EU. ‘De Britten wil weer de controle over hun land en een eind maken aan de almacht van de EU over onze economie, onze grenzen en ons parlement,’ zegt hij volgens The Telegraph. ‘Dit komt niet in de buurt van wat Cameron ons beloofde.’

* Een andere Conservatief euroscepticus laat zich nog wat venijniger uit. Parlementslid Steve Baker zegt dat de deal ‘er grappig uitziet’, maar dat het feitelijk weinig voorstelt. ‘Als je erin port, is het zacht aan de binnenkant.’ En: het is niets meer dan het ‘polijsten van poep’.

* UKIP-voorman Nigel Farage, misschien wel het bekendste gezicht van de anti-EUI-campagne, sprak eerder vandaag al over een ‘bespottelijke’ plannen.  Naar aanleiding van de berichten dat Cameron zijn gewenste ‘rode kaart’ had binnengehaald – het kunnen blokkeren van EU-wetgeving –  zei Farage dat er allemaal niet zo veel verandert.

*’Cameron moet zich schamen,’ vindt Arron Banks van de Leave EU-campagne tegen The Telegraph. De heronderhandelingen verliepen volgens ‘ongeïnspireerd’. ‘Misschien wilde hij de verwachtingen expres laag houden, zodat hij later konijnen uit de hoge hoed zou toveren. Maar het blijkt dat Cameron geen hoed heeft, laat staan konijnen. ‘

* En dan is er Boris Johnson. De Londense burgemeester, die wordt gezien als opvolger van Cameron, zegt dat er ‘veel, heel veel meer moet gebeuren’ om de Britse relatie met de EU te hervormen. We moeten duidelijk maken dat we een soeverein, onafhankelijk land zijn, vertelde hij tegen LBC Radio, overigens wél met complimenten voor Cameron en zijn moeilijke onderhandelingen.

* Ook Nederlandse politici hebben zo hun ideeën over het conceptakkoord. PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius spreekt van een ‘knieval van Tusk, die Europa onwaardig is’. Ze heeft er geen goed woord voor over dat de Britten nieuwkomers uit andere EU-landen mogen korten op sociale uitkeringen. ‘Zo scheppen we een Europa van eerste en tweederangsburgers.’ VVD’er Hans van Baalen bestempelt de voorstellen als ‘een overwinning van het gezonde verstand’ en een ‘goed openingsbod’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.