buitenland

Slovenië zet leger in bij grens om lente-instroom te controleren

Door Thomas Borst - 23 februari 2016

Slovenië gaat het leger inzetten om de grens met buurland Kroatië te bewaken. Het Sloveense parlement heeft daar maandagavond mee ingestemd. De militairen zullen de politie ondersteunen bij de grenscontroles en zullen niet zelfstandig werken bij het controleren van asielzoekers.

De Sloveense premier Miro Cerar heeft aangekondigd dat het leger drie maanden wordt ingezet. Slovenië heeft het besluit genomen nadat Oostenrijk aankondigde dat het minder migranten zou toelaten. Oostenrijk heeft sinds dit jaar een asielplafond ingesteld: er worden jaarlijks niet meer dan 37.500 asielzoekers toegelaten.

Balkan-route

Daarmee was Oostenrijk het eerste lidstaat van de Europese Unie dat een limiet stelde aan het aantal migranten. Hongarije heeft de grens met Kroatië hermetisch afgesloten, om op die manier de stroom aan asielzoekers in te dammen.

Door de ontwikkelingen in Oostenrijk en Hongarije, heeft Slovenië te maken gehad met een toename van het aantal asielzoekers. Sinds de Hongaren hun grens hebben gesloten, zijn zo’n 474.000 migranten door Slovenië getrokken op weg naar West-Europa. Het leger wordt nu ingezet om die instroom in goede banen te leiden.

Slovenië is met twee miljoen inwoners het kleinste land dat op de Balkan-route ligt. Miljoenen migranten namen het die route het afgelopen jaar om vanuit Griekenland naar West-Europa te reizen. Zweden, Duitsland, Nederland of Groot-Brittannië waren vaak de favoriete bestemmingen.

Macedonië

Macedonië heeft er eerder voor gekozen om het leger in te zetten om de grens beter te bewaken. Begin deze maand werd het Macedonische grenshek dat het land scheidt van Griekenland, verstevigd met extra gaas en prikkeldraad. Er zijn plannen om het hek te verlengen tot 37 kilometer. Op die manier probeert het land zich voor te bereiden op de lente, waarbij een grote toestroom wordt verwacht.

Oostenrijk wil dat de grens tussen Griekenland en Macedonië (dat geen EU-lid is) bewaakt zal worden door politieagenten en militairen van de EU, als de Grieken er niet in slagen de grens beter te bewaken. De EU gaf Griekenland begin deze maand een ultimatum van drie maanden om de grens met Turkije waterdicht te krijgen, anders wordt het land uit de Schengenzone verwijderd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.