buitenland

Steeds meer migranten proberen Hongaars hek te doorbreken

22 februari 2016

Het afgelopen weekend heeft de Hongaarse politie meer dan 500 migranten gearresteerd. De migranten werden opgepakt omdat ze het grenshek hadden doorbroken, om zo door te kunnen reizen.

De politie pakte 501 asielzoekers op. Het is het grootste aantal dat Hongarije wist binnen te dringen, ondanks het grenshek dat in oktober werd neergezet, meldt persbureau Reuters. Maandag werd een groep van ongeveer 20-30 migranten gestopt vlakbij het stadje Morahalom.

Weersomstandigheden

Het grenshek staat bij de zuidelijke grenzen met Servië en Kroatië, en lange tijd wist het hek ongewenste migranten buiten te houden. De Hongaarse premier Viktor Orbán kreeg binnen zijn eigen land veel steun voor het grenshek, maar oogstte daarbuiten kritiek.

Nadat het hek werd geplaatst, gingen migranten Hongarije steeds meer mijden en namen ze alternatieve routes om West-Europese landen te bereiken. Vooral Kroatië en Slovenië werden populaire transitlanden voor migranten.

De afgelopen weken zijn de weeromstandigheden in de Balkanregio verbeterd, waardoor de migrantenstroom daar verder toeneemt. De Hongaarse politie heeft dan ook steeds meer te maken met migranten die het hek doorsnijden. Dit ondanks het feit dat er veel bewaking aanwezig is rondom het grenshek.

In Hongarije is het illegaal om over het heek heen te springen. Migranten die daarop betrapt worden, worden via een snelrechtprocedure direct uitgezet. Hetzelfde geldt voor migranten die betrapt worden terwijl ze het hek proberen door te snijden.

Uitbreiden

Premier Orbán gaf maandag een speech in het Hongaarse parlement. Volgens hem is het ‘enige goede’ dat uit een EU-migratietop vorige week is gekomen, dat de zuidelijke grenzen van Schengen zullen worden beschermd. ‘

Als de Oostenrijkers en Balkanlanden zich aan hun woord houden, wordt het ook makkelijker om de zuidelijke grenzen van Hongarije te beschermen,’ zegt Orbán. Hij dreigde verder het grenshek te versterken en uit te breiden naar de grens met Roemenië, als dat nodig is.

Oostenrijk heeft in januari een asielplafond ingesteld: vanaf nu mogen slechts 3.200 asielzoekers het land in, en behandelt het land maximaal tachtig asielaanvragen per dag. Dit tot grote ergernis van Duitsland, dat als gevolg daarvan te maken krijgt met duizenden migranten die vanuit Oostenrijk doorreizen.

‘Het werkt niet, als landen denken dat ze het probleem kunnen oplossen door nog meer druk op Duitsland te zetten, door migranten door te sturen en niet te controleren,’ zei de Duitse ministers van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière maandag. De Duitsers zullen Oostenrijk hier donderdag op aanspreken, aldus de minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.