buitenland

Succes bestand Syrië ‘hangt af van Rusland’

Door Tom Reijner - 12 februari 2016

Vrijdagmorgen lag er plotseling een akkoord op tafel, dat een voorlopig einde moet maken aan de gevechten in Syrië, althans tussen de rebellen en het regeringsleger. De strijd tegen IS gaat namelijk onverminderd door. De Britten leggen de sleutel tot succes bij Rusland.

De Russische luchtmacht ‘moet onmiddellijk stoppen met het bombarderen van Syrië’, zei de Britse minister van Defensie Michael Fallon tegenover Bloomberg vlak nadat het bestand in München tot stand kwam.

Moorden

‘Als we echt een staakt-het-vuren willen zien, dan moeten zij de luchtaanvallen op de burgerbevolking per direct beëindigen.’ Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond is erg voorzichtig. Hij zei dat het akkoord alleen kans van slagen heeft als Rusland stopt met bombardementen.

‘Maar als het plan volledig en zoals afgesproken wordt uitgevoerd, dan is het een belangrijke stap richting het onderbreken van het moorden en lijden in Syrië.’ Ook zijn ambtsgenoot, de Amerikaan John Kerry, is deze mening toegedaan.

Doorbraak

Maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov – eveneens nauw betrokken bij de doorbraak rond het Syrië-overleg – ontkent dat Rusland burgers aanvalt in en rond Aleppo.

Lavrov zei dat Rusland doorgaat met het bombarderen van IS en Jabhat Al-Nusra.  Hij noemde het broze bestand, dat over een week moet ingaan, een ‘ingewikkelde zaak’. Het Kremlin stelde gisteren nog een staakt-het-vuren voor vanaf 1 maart.

‘Loze beloften’

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vindt dat de afspraken zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd. Hij houdt een slag om de arm, omdat we ‘eerder loze beloften hebben gezien in dit conflict’.

‘Nu is van essentieel belang zo snel mogelijk met de internationale partners te bezien hoe we de Syrische partijen zelf weer om de tafel kunnen krijgen,’ aldus Koenders in een verklaring.

Zeventien landen, waaronder dus belangrijke machten als Verenigde Staten, Rusland en China, verenigd in de International Syria Support Group, besloten verder om de noodhulp uit te breiden en te versnellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.