buitenland

Syrische oppositie smeekt Arabische staten om militaire steun

Door Thomas Borst - 09 februari 2016

De Syrische oppositie doet een dringend verzoek aan de Arabische staten waarin wordt gevraagd om militaire steun. De ondersteuning van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten is volgens hen hard nodig in de strijd tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Assad heeft de laatste weken veel terrein gewonnen door de luchtaanvallen van bondgenoot Rusland. Voor een militair antwoord smeden de Verenigde Arabische Emiraten samen met Turkije en Saudi-Arabië een plan om grondtroepen naar Syrië te sturen.

De Syrische oppositie hamert er op dat er snel grondtroepen naar het conflictgebied moeten komen, schrijft The Guardian. Ook de Verenigde Staten voeren de druk op voor een grondoorlog, maar het is nog niet zeker dat de Arabische staten en Turkije een internationale troepenmacht naar het conflictgebied zullen sturen.
Een van de Syrische rebellen zegt tegen het Britse dagblad dat er ‘iedere minuut luchtaanvallen worden uitgevoerd’ in de grotendeels verwoeste stad in het noorden van het land. ‘Groepen van het Vrije Syrische Leger komen uit Idlib en Hama om te helpen in Aleppo, maar we hebben niet veel raketten meer en onze voorraden zijn onvoldoende’.

Cruciaal

De strijd om de grootste stad van Syrië is cruciaal binnen de oorlog en om verder terreinverlies aan het regime van Assad te voorkomen, doet de oppositie een oproep aan Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten – de twee rijkste landen van de Arabische wereld. Beide landen beschikken over een sterk leger.

De Syrische minister van Binnenlandse Zaken reageerde woest op de plannen voor een internationale troepenmacht. ‘Elke grondoperatie in Syrië, zonder de toestemming van de regering, wordt gezien als een vorm van agressie. We sturen ze allemaal in houten doodkisten huiswaarts.’

Vluchtelingen

Duizenden Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor de bombardementen in Aleppo. De stroom aan vluchtelingen blijft aanhouden en de Turken hebben de grens met Syrië afgesloten. De Turken zeggen de vluchtelingenopvang aan de Syrische kant van de grens te willen faciliteren met tentenkampen en voedselpakketten.

Vertegenwoordigers van de Europese Unie hebben de Turken verschillende malen verzocht de grens met Syrië te openen, maar Turkije laat vrijwel niemand binnen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat zijn land pas vluchtelingen binnenlaat als het echt niet anders kan.

Maandag bezocht de Duitse bondskanselier Angela Merkel Turkije. Merkel maakte afspraken met de Turken voor een gezamenlijke hulpactie voor de vluchtelingen bij de Turks-Syrische grens. Ook zetten de twee landen een politiesamenwerking op om illegale grensoverschrijding tegen te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.