buitenland

Tegenstrijdige geluiden uit Ankara over grondactie Syrië

Door Tom Reijner - 16 februari 2016

Het heeft er alle schijn van dat Turkije inderdaad grondtroepen wil sturen naar Syrië. Maar niet op eigen houtje, want de bondgenoten moeten wel meedoen.

Het voorstel tot een grondoperatie ligt nu voor bij coalitiepartners, meldt een Turkse overheidsfunctionaris, schrijft persbureau AFP.

Op Syrische bodem

Zonder militairen op Syrische bodem is het volgens hem onmogelijk de slepende burgeroorlog in Syrië te beslechten. ‘Turkije zal niet op eigen houtje een grondactie beginnen,’ zei de overheidsfunctionaris.

‘We leggen coalitiepartners de wenselijkheid van een grondoperatie voor. Wij willen een grondoperatie. Als daarover overeenstemming is, zal Turkije eraan deelnemen.’ De bondgenoten zijn bijvoorbeeld Qatar en Saudi-Arabië.

Militaire interventie

De Saudiërs zouden ook al langer plannen hebben om militairen naar Syrië te sturen, om Rusland, Assad en natuurlijk Iran het hoofd te bieden. De woorden van Turkse overheidsfunctionaris zijn in tegenspraak met eerdere uitlatingen van minister van Defensie Ismet Yilmaz.

Die ontkende zondag dat zijn land zich voorbereidt op een militaire interventie op de grond. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei dinsdag in een toespraak tot het Turkse parlement dat hij er alles aan doet om niet te worden meegesleurd in een oorlog in het buurland.

Koerden

De Turken willen de Syrische president Bashar al-Assad zien verdwijnen uit zijn paleis in Damascus. Dat is cruciaal voor een einde aan de al ruim vijf jaar durende oorlog in Syrië, vindt Ankara. Rusland en Iran steunen Assad juist, en die kunnen dan ook op stevige kritiek rekenen van Turkse zijde.

Ankara bestookt al een aantal dagen de Syrische Koerden, om te voorkomen dat zij oprukken naar Azaz, een Syrisch plaatsje dat niet ver van de grens met Turkije ligt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.