#American Dreamers

Trump grote winnaar voorverkiezingen Nevada

Door Thomas Borst - 24 februari 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de voorverkiezing in Nevada gewonnen. Hij liet de concurrentie ruim achter zich. Trump heeft volgens de eerste exitpolls de meeste stemmen gekregen; nadat 10 procent van de stemmen was geteld, stond de vastgoedmagnaat op 44 procent.

De eerste vier procent vormen een betrouwbare inschatting van de rest van de stemmen. Na de eerste uitkomsten riepen onder meer CNN en Fox News Trump als winnaar uit. Ted Cruz volgt de miljardair met 23 procent van de stemmen, nummer drie is Marco Rubio met 22 procent.

Trump was in de voorspellingen al de grote favoriet om met een overwinning aan de haal te gaan in Nevada. Hij was erg gelukkig toen hij ook daadwerkelijk als winnaar werd uitgeroepen. ‘Bedankt, we houden van Nevada,’ herhaalde hij in zijn overwinningstoespraak voor het uitzinnige publiek.

Guantanamo Bay

Bij zijn toespraak had Trump het ook zijn verkiezingsbeloftes, om bijvoorbeeld Guantanamo Bay open te houden. ‘We stoppen hem vol,’ beloofde hij een dag nadat de Amerikaanse president Barack Obama juist sprak over een definitieve sluiting van de gevangenis – een van de verkiezingsbeloftes van Obama in 2009.

Obama wil de 91 gevangenen die nog vastzitten, worden opgenomen in andere landen. De gedetineerden die niemand wil, moeten in Amerika blijven. Trump is het absoluut niet eens met het plan van de president en wil Guantanamo Bay niet sluiten.

Super Tuesday

Het plan om de gevangenis open te houden is een van de plannen die de vastgoedmagnaat wil doorvoeren als hij president van Amerika wordt. Eerder kondigde hij aan om een muur te plaatsen tussen Mexico en de Verenigde Staten om immigranten tegen te houden. Ook wil de Amerikaanse grenzen sluiten voor moslims.

De stemronde in Nevada was de laatste voorverkiezing voor Super Tuesday op 1 maart. Dan brengen de Democraten en Republikeinen hun stem uit in veertien staten. Trump won vorig weekend ook de voorverkiezing in South Carolina. Eerder kreeg hij de meeste stemmen in New Hampshire en werd hij tweede in Iowa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.