#American Dreamers

Trump pessimistisch over toekomst Europa: ‘revoluties’ komen eraan

Door Emile Kossen - 11 februari 2016

In zijn eerste interview met Europese media geeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn visie over de toekomst van Europa. Trump is weinig optimistisch.

Vooral de huidige migratiecrisis ‘kan leiden tot het instorten van Europa’, waarschuwt Trump in het Franse conservatieve tijdschrijft Valeurs Actuelles, dat donderdag uitkomt. Tot dusver had de Republikeinse koploper zich alleen spaarzaam uitgelaten over Europa.

Merkel

Trump wijst de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan als een van de hoofdverantwoordelijken voor de problemen met asielzoekers. ‘Ik denk dat Merkel een tragische vergissing met migranten heeft gemaakt. Het creëerde een ware golf, waarvan de gevolgen rond het hele continent voelbaar zijn.’

Het afgelopen jaar kwamen alleen naar Duitsland al meer dan een miljoen migranten. Volgens Trump herkennen Duitsers hun eigen land niet meer. Als de migratiestroom niet wordt ingedamd op een ‘intelligente, snelle en energieke manier’, dan is Europa op weg naar ‘serieuze revoluties’.

Ook brengt de asielstroom volgens Trump het gevaar van nieuwe terroristische aanvallen – hij maakt de vergelijking met 9/11 – met zich mee. Mocht zoiets plaatshebben, dan is ‘het einde van Europa’ nabij, aldus de vastgoedmagnaat.

Pijnpunten

In het interview, afgenomen voor de voorverkiezingen in New Hampshire die Trump riant wist te winnen, zegt de presidentskandidaat dat hij als beste doorheeft wat onder Amerikanen speelt. ‘Ik heb de pijnlijkste punten van Amerika blootgelegd, daar waar de malaise het diepst is.’

Een van de krachten van Trumps campagne is het slimme gebruik van social media. Op Twitter, Facebook en Instagram volgen zo’n 12 miljoen mensen elke stap die hij zet. ‘Het effect is ongelofelijk, ik moet toegeven dat ik dat niet had verwacht.’

Ondanks voorspellingen van vele politiek analisten dat kiezers uiteindelijk niet op de uitgesproken zakenman zouden stemmen, wist hij in de eerste twee voorverkiezingen uitstekend te presteren. In de peilingen staat hij ook in de komende twee staten, South Carolina en Nevada, op grote voorsprong.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.