#American Dreamers

Trump, Sanders geven gevestigde orde ervan langs

Door Emile Kossen - 10 februari 2016

De politieke outsiders Donald Trump en Bernie Sanders hebben dinsdag niet zomaar de voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen, de gevestigde orde werd er weggeblazen.

Sanders kreeg 61 procent van de stemmen, tegenover Hillary Clintons 39 procent. Bij de Republikeinen deed Trump het nog beter dan in de peilingen, met bijna 36 procent van de stemmen. Plaats twee was verrassend voor John Kasich (16 procent), de gouverneur van Ohio, senator Ted Cruz (12 procent) eindigde derde.

Signaal

In New Hampshire gaven de kiezers zo een duidelijk signaal af tegen de status quo. Zakenman Trump heeft geen enkele politieke ervaring, maar zijn belofte om ‘Amerika weer groots te maken’ spreekt grote groepen Amerikanen aan. Bij vrijwel alle groepen kiezers kreeg Trump de meeste stemmen: jong of oud, man of vrouw, laag- of hoogopgeleid.

De grote overwinning in New Hampshire – traditioneel gezien een staat waar gematigde politici het goed doen – toont aan dat Trump een serieuze kans maakt om de gemiddelde Republikeinse kiezer te strikken. Bij de kiezers die zich omschrijven als ‘zeer conservatief’ of ‘evangelisch’ deed Trump het juist aanzienlijk minder goed.

‘Revolutie’

Ook de overwinning van Sanders betekent een domper voor de gevestigde orde. De ‘democratische socialist’ Sanders is uiterst kritisch over de staat van zijn eigen partij, en sprak in zijn overwinningsspeech van een ‘overwinning van het volk’. Sanders kondigde de start van een ‘politieke revolutie’ aan en zei de invloed van miljonairs en miljardairs in de Amerikaanse invloed te willen bestrijden.

Hoewel Clinton de afgelopen dagen haar kiezers al probeerde voor te bereiden op een verlies in New Hampshire, is de uitslag nog slechter dan verwacht. Tekenend is dat zelfs de meerderheid van vrouwen voor Sanders koos.

Daardoor wordt de race bij de Democraten een stuk spannender dan verwacht. Voor Clinton is het nu zaak goed te scoren in South Carolina en Nevada, waar de volgende voorverkiezingen worden gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.