buitenland

Trump woedend op pauselijke twijfel aan zijn geloof

Door Elif Isitman - 18 februari 2016

Paus Franciscus heeft een mening over de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De paus zegt dat Trump geen christen is vanwege zijn controversiële standpunten met betrekking tot immigratie.

Dat zei Paus Franciscus op zijn weg terug naar het Vaticaan, na een staatsbezoek aan Mexico. Voor aanvang van zijn presidentiële campagne, stelde Trump voor om een hek bij de Amerikaanse grens met Mexico te bouwen, om illegale immigranten buiten de Verenigde Staten te houden.

Trump noemde Mexicaanse immigranten onder meer ‘criminelen en verkrachters’ en beloofde duizenden illegale immigranten het land uit te zetten, als hij in november de presidentsverkiezingen wint.

Bruggen

De paus benadrukte dat zijn doel niet was om de stem van katholieke Amerikanen te beïnvloeden. Hij werd tijdens zijn terugvlucht naar het Vaticaan bevraagd door journalisten over Trump, en zijn uitlatingen over een muur tegen Mexicanen.

‘Een persoon die denkt aan het bouwen van hekken in plaats van bruggen, is geen Christen,’  zei paus Franciscus, specifiek verwijzend naar Trumps idee voor een grenshek. Wel zei Paus Franciscus de Republikein nog wel ‘het voordeel van de twijfel’ te willen geven,  aangezien hij Trump de uitspraak zelf niet heeft horen doen.

Onaanvaardbaar

Trump reageerde woedend op de uitlatingen van de paus. In een verklaring voorspelt hij dat het Vaticaan het doelwit zal worden van een aanslag van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ook zei hij dat de paus ‘spijt zal krijgen’ van het feit dat hij Trump als niet-christen bestempelt.

‘Het is onaanvaardbaar als een religieus leider dit soort beschuldigingen maakt,’ zei Trump. Hij noemt zichzelf een ‘trotse christen’ en zegt dat de paus zich als pion van de Mexicaanse regering laat inzetten. ‘Maar ja, zo is de Mexicaanse regering, ze zouden zich moeten schamen’, zegt hij in zijn verklaring.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.