buitenland

‘Tunesisch IS-brein gedood door Amerikaanse luchtaanvallen’

Door Elif Isitman - 19 februari 2016

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag luchtaanvallen uitgevoerd op leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in het westen van Libië. Bij de luchtoperatie werden ongeveer 40 mensen gedood.

Het doelwit van de aanvallen was Nourredine Chouchane, een verdachte die in verband wordt gebracht met twee IS-aanslagen in Tunesië, meldt persbureau Reuters. Tunesië werd toen in een aantal maanden geconfronteerd met twee heftige aanslagen op toeristische trekpleisters.

Museum

Volgens een verklaring van het Pentagon werd bij de aanval een trainingskamp van IS geraakt en werd Chouchane gedood, die in direct verband wordt gebracht met de aanslag op de Tunesische badplaats Sousse in juni vorig jaar. Bij deze aanslag vielen 39 slachtoffers, onder wie 30 Britse toeristen.

Ook de aanslag op het Bardomuseum in de hoofdstad Tunis wordt gelinkt aan deze verdachte. Daarbij openden schutters het vuur op toeristen toen die uit bussen stapten bij het nationale museum van Tunesië. Vervolgens volgden ze hun slachtoffers tot in het museum. In totaal kwamen 20 personen om bij de aanslag.

Impact

De Amerikaanse luchtaanvallen vrijdag raakten verschillende doelen in de stad Sabratha. Volgens de burgemeester van de stad staat het dodental op 41 en zijn zes mensen gewond geraakt. Ook werd een huis in een woonwijk op ongeveer 8 kilometer van het centrum geraakt. Dit huis zou zijn verhuurd aan Tunesische IS-leden. In het puin werden enkele machinegeweren en handgranaten gevonden.

Volgens de Amerikanen heeft het doden van Chouchane een directe impact op de activiteiten van IS in Libië, waaronder het rekruteren van nieuwe leden, het vormen van bases en trainingskampen, en het plannen van mogelijke aanvallen in het buitenland. De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde enkele dagen geleden dat ook Libië een doelwit van Amerikaanse luchtaanvallen zou vormen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.