buitenland

Turkije beschuldigt Koerden van aanslag en neemt wraak in Irak

Door Thomas Borst - 18 februari 2016

Het Turkse leger heeft woensdagnacht kampen van de Koerdische partij PKK in Irak gebombardeerd. Het bombardement kwam vlak nadat er in het centrum van de Turkse hoofdstad Ankara een aanslag werd gepleegd. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zegt dat de terreurdaad is gepleegd door Syrische Koerden.

Milities van de YPG-beweging, gesteund door de PKK, zijn verantwoordelijk voor de bomaanslag, zegt hij donderdag. Er zijn negen verdachten gearresteerd. Davatoglu zei in een toespraak op de Turkse televisie dat hij hoopt dat andere landen hulp zullen bieden bij de bestrijding van de terreurgroep.

Strijd

De laatste tijd is het geweld tussen de Koerden en het Turkse leger flink opgelaaid. Turkije beschiet sinds zaterdag Koerdische stellingen van de YPG in Syrië. De Turken willen de opmars van de YPG stuiten, omdat het te veel terreinwinst boekt in Syrië. In Turkije zelf voert het leger al langer een bloedige strijd uit met de Koerden. In Syrië, Turkije en Irak worden de Koerden nu bestookt door Turkije.

De Turkse regering ziet de Syrische YPG als een verlengstuk van de PKK. Beide partijen worden door Erdogan als terroristische groeperingen aangemerkt. De YPG is de gewapende vleugel van de PYD die strijdt tegen IS en wordt gesteund door zowel Rusland als de Verenigde Staten.

Vergelding

De aanslag in Ankara is nog niet opgeëist. De medeoprichter van de PKK, Cemil Bayik, heeft gezegd dat de aanslag in de hoofdstad ‘een vergelding voor het bloedbad in Koerdistan zou kunnen zijn’. Woensdagavond vonden 28 mensen de dood en raakten 61 slachtoffers gewond nadat er een autobom ontplofte vlakbij een aantal bussen voor militair personeel. De aanslag was gericht op wagens die militairen vervoerden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kwam enkele uren na de aanslag met een verklaring. ‘We zullen elke dag met standvastigheid ons gevecht doorzetten tegen pionnen die zulke aanvallen uitvoeren, die geen morele of menselijke grenzen kennen.’ Hij dreigde ook met vergelding. ‘Onze vastberadenheid  om zowel binnen als buiten de grenzen te reageren wordt met dit soort acties alleen maar groter.’

Onduidelijkheid

Er heerste woensdagavond veel onduidelijkheid over de dader van de aanslag. Bronnen bij het Turkse ministerie voor Veiligheid en Justitie zeiden woensdag dat de PKK achter de aanslag moet zitten. In het zuidoosten van het land werd dit echter tegengesproken: veiligheidsbronnen zeiden dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) achter de aanslag zit.

Vlak na de aanslag heeft de Turkse regering alle media een verbod op verslaggeving over de aanslag opgelegd. Donderdagochtend schreef de overheid gezinde krant Yeni Safak echter dat de dader van Syrische afkomst is, hij zou zijn geïdentificeerd door vingerafdrukken nadat hij eerder het land binnenkwam door de vluchtelingenstroom.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.