buitenland

Turkije betwijfelt of leger van Assad wapens neerlegt

Door Thomas Borst - 26 februari 2016

De meeste groeperingen binnen de Syrische oppositie zijn akkoord gegaan met een tijdelijke wapenstilstand, die vrijdagnacht zal ingaan. Of de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd, is maar de vraag. Turkije wantrouwt Bashar al-Assad en heeft ‘ernstige zorgen’ over het tijdelijke bestand.

De Syrische oppositie laat in een verklaring aan persbureau Reuters weten in te stemmen met staakt-het-vuren dat twee weken duurt en vrijdagnacht om 0.00 uur zal zijn. Maandag bereikten Rusland en de Verenigde Staten al overeenstemming over het bestand en ook Assad stemde in.

De afspraken van de tijdelijke wapenstilstand zijn vrijwel gelijk aan die van het eerder gesloten akkoord in München. De vijandelijkheden tussen de rebellengroepen en het leger van Assad moeten worden stilgelegd. Beide strijdende groepen mogen de terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra nog wel aanvallen.

Bombardementen

Enkele uren voordat het bestand van kracht zal zijn, zijn in het oosten van Syrië nog zware bombardementen gemeld. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt vrijdag dat er zeker tien luchtaanvallen en artilleriebeschietingen gericht op de stad Douma hebben plaatsgehad. Douma ligt in een gebied dat door rebellen wordt gecontroleerd.

Nadat de oppositiegroepen eerder al twijfels hadden of de afspraken van het bestand daadwerkelijk worden nageleefd, heeft ook Turkije zijn zorgen geuit over de wapenstilstand. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan denkt dat de Syrische regering de vredesbesprekingen heeft gebruikt om ‘tijd te winnen’.

Reactie

De Syrische regeringstroepen hebben de afgelopen weken met ondersteuning van Iraanse eenheden, Russische gevechtsvliegtuigen en Hezbollah-strijders veel terrein gewonnen in het land. Turkije betwijfelt of de alliantie de wapens daadwerkelijk zal neerleggen. Een woordvoerder van Erdogan benadrukte dat de Turken op gepaste wijze zullen reageren op elk incident dat een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.

Er was al eerder sprake van dat Turkije samen met het leger van Saudi-Arabië een grondoorlog zou starten in Syrië. De grondoperatie werd geannuleerd omdat de Turken ondersteuning wilden van andere bondgenoten binnen de internationale coalitie bij de interventie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.