buitenland

Turkije en Duitsland kloppen aan bij NAVO voor hulp bij grens

Door Elif Isitman - 08 februari 2016

Turkije en Duitsland slaan de handen ineen. Hun doel is om hulp van de NAVO te verkrijgen bij het volgen van de migranten die vanuit Turkije via de Egeïsche Zee naar Griekenland en vervolgens West-Europa reizen.

De NAVO moet vooral worden ingezet bij de observatie van de grens, zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Turkse hoofdstad Ankara, schrijft Hurriyet.

Limiet

Eerder op de dag veroordeelde Merkel de bombardementen van Rusland op het Syrische Aleppo, die opnieuw een vluchtelingenstroom op gang hebben gebracht. Ongeveer 30.000 Syriërs staan momenteel voor de Turkse grens. Turkije weigert ze vooralsnog binnen te laten. Het land heeft naar eigen zeggen de limiet bereikt. Turkije heeft al meer dan 2 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft al verklaard wel wat te zien in het verzoek van Merkel en Davutoglu. Duitsland en Turkije willen NAVO-steun voor zowel de Turkse kustwacht als voor het Europese grensagentschap Frontex. De NAVO heeft nog niet gereageerd op dit verzoek.

Patrouilles

In december besloot de NAVO al om Turkije te versterken bij het hanteren van de migratiestroom. De NAVO beloofde toen onder meer patrouilles in de lucht en op zee.

Later deze week komen ministers van Defensie van NAVO-landen bij elkaar om het verzoek van Turkije en Duitsland te bespreken. De Turkse premier verklaarde volgende week met een concreet plan te komen over hoe de 3 miljard euro die de EU heeft toegezegd om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden zal worden besteed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.