buitenland

Turkije: Saudische claim over grondoffensief in Syrië klopt niet

Door Elif Isitman - 15 februari 2016

Turkije ontkent grondtroepen naar Syrië te sturen. Afgelopen weekend ging het gerucht dat een aantal Turkse soldaten Syrië had betreden om rebellen te bewapenen.

Dit klopt niet, zegt de Turkse minister van Defensie Ismet Yilmaz, meldt persbureau Reuters. Volgens hem is Ankara niet bezig met de voorbereiding van een grondoffensief op Syrisch grondgebied.

Vliegbasis

Vorige week claimde Saudi-Arabië nog een grondoffensief te willen starten in samenwerking met de Turken, iets wat nooit echt bevestigd werd. De defensieminister ontkent verder ook dat de Saudi’s al gebruik hebben gemaakt van de Incirlik-vliegbasis om luchtaanvallen uit te voeren op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Wel zou er al een akkoord bereikt zijn over het gebruik van de basis voor Saudische F-16’s.

Zaterdag trok een groep van ongeveer 100 schutters Syrië binnen. De mannen kwamen aan in twaalf pick-up trucks en droegen machinegeweren bij zich. Doel was om oppositiegroepen in Syrië te bewapenen. De Syrische regering van president Bashar al-Assad beweert dat Turkse troepen ook deel uitmaakten van die groep schutters.

Koerden

In de afgelopen twee dagen viel het Turkse leger meerdere malen de Koerdische YPG-militie aan in het noorden van Syrië. De YPG had eerder een vliegbasis weten in te nemen net ten noorden van Aleppo.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu waarschuwde de YPG, die zijn land als terreurorganisatie beschouwt, de vliegbasis zo snel mogelijk te verlaten. De YPG vecht in Syrië onder meer tegen IS en andere islamistische groeperingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.