buitenland

Uitgescholden Asscher: ‘Laat tweet eens aan je moeder zien’

Door Tom Reijner - 09 februari 2016

Hij kreeg de afgelopen tijd nogal wat beledigingen en andere hatelijke reacties op sociale media. Voor minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is de maat nu vol. ‘Mag ik jullie aanraden een tweet ook eens aan je moeder te laten zien?’

Asscher reageert uitgebreid op zijn Facebook-pagina, nadat hij allerlei scheldpartijen kreeg.

‘Ik merk dat ik dankzij jullie te vaak niet meer reageer als mensen me via social media benaderen. Daarom nu een antwoord – ik weet dat jullie op zoek zijn naar dialoog – daarna richt ik me weer volledig op diegenen die het echte gesprek zoeken,’ begint hij zijn bericht nog met een ironische ondertoon.

Joodse raad

Maar al snel wordt zijn schrijven serieuzer, en haalt hij de reacties op zijn familieverleden aan. Asschers overgrootvader Abraham was een van de twee voorzitters van de Joodse Raad – een instantie die door de Duitse bezetter werd opgericht om bevelen en anti-joodse maatregelen door te geven.

Dat verleden is klaarblijkelijk reden voor mensen om hem te beledigen. ‘Ook mijn standpunt over zwarte piet (tijd voor verandering) weten jullie te koppelen aan de familiegeschiedenis: “Asscher is precies zijn opa! Heulen met de vijand! Fuck you Asscher! Respectloze hond!”,’ citeert de PvdA-bewindsman uit een van de scheldpartijen.

Doodsbedreigingen

‘Mijn joodse achternaam is voor velen van jullie een plausibele verklaring voor mijn gedrag en opstelling. Zo geef ik tegelijk te veel en te weinig om moslims,’ gaat Asscher verder. Iemand noemt hem bijvoorbeeld ‘de gevaarlijkste racist van Nederland’. Op doodsbedreigingen zegt hij überhaupt niet in te gaan. Daarvan doet hij naar eigen zeggen altijd aangifte.

‘Lieve jongens, ik stop – hoewel ik velen van jullie nog steeds niet beantwoord heb. Het gewone werk roept. Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo’n reactie plaatst de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter? Als zij het ook een goed idee vindt, vooral plaatsen. Blijf er niet mee rondlopen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.