buitenland

Vakantie in joodse nederzetting, bijna te mooi om waar te zijn

Door Jan Franke - 24 februari 2016

Niet duur, gerieflijk en verrassend rustig: Booking.com en Airbnb verhuren huizen op Westelijke Jordaanoever. Er is kritiek.

Wie eens lekker omstreden op vakantie wil, kan naar de Westelijke Jordaanoever gaan. Op populaire sites zoals Booking.com en Airbnb bieden tientallen particuliere verhuurders vakantiehuisjes aan in joodse nederzettingen.

Het aanbod is divers. Van gerieflijke villa’s voor het hele gezin met zwembad en uitzicht op de glooiende heuvels van Jeruzalem, tot een eenvoudig luchtbed in de gastenkamer van een jong gezin in de piepkleine nederzetting Adora. Dat laatste is wel bedoeld voor de meest avontuurlijke reiziger: Adora ligt naast de stad Hebron, al maanden het epicentrum van rellen, wederzijds geweld en aanslagen met messen door Palestijnse jongeren.

‘De meeste van mijn gasten zijn Israëlische gezinnen. Zij brengen hier vaak de joodse feestdagen door. De rest komt van over de hele wereld. Laatst heb ik nog aan een Nederlands gezin verhuurd,’ zegt Yigal Cnaan (58), die via Booking.com drie gerieflijke appartementen verhuurt in de nederzetting Kfar Adumim. De elektrotechnicus verhuisde daar in 1999 met zijn gezin vanuit Jeruzalem naartoe ‘voor de rust, ruimte en vanwege mijn ideologie’.

Illegaal

Cnaans appartementen bieden een schitterend uitzicht op de ruige Judea-woestijn. Er is gratis wifi, een zwembad en vruchtensap en koekjes voor de gasten. In het laagseizoen rekent hij 80 euro per nacht. ‘Het is hier ideaal voor een gezin. Twintig minuten rijden van Jeruzalem, de Dode Zee is ook vlakbij, en het is rustig.’

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook, in de ogen van internationale critici. Nederzettingen als Kfar Adumim zijn volgens de Verenigde Naties ‘illegaal gebouwd op Palestijnse grond’. De Israëlische regering noemt het gebied ‘betwist’.

Er worden op Airbnb ook huisjes aangeboden in zogenoemde outposts, vaak niet meer dan een verzameling stacaravans van joodse kolonisten die een nieuw dorp willen bouwen. Deze outposts zijn zelfs volgens de Israëlische wet illegaal. Reden genoeg voor de Palestijnen en Europese activisten om woedend aan de bel te trekken bij Booking.com en Airbnb wegens ‘schending van het internationaal recht’. De bedrijven schuiven de verantwoordelijkheid af door te verklaren dat zij zich aan de lokale wet houden.

Voorvaderen

Yigal Cnaan haalt er zijn schouders over op. ‘Mijn gasten zijn altijd verbaasd dat het hier zo rustig is. Heel anders dan op de televisie. En dat klopt: er vallen in deze omgeving jaarlijks meer doden in het verkeer dan door geweld. Kfar Adumim ligt niet precies tussen Palestijnse dorpjes. Dat helpt ook.’

Hij pakt een kijker die hij op de heuvels richt. Bij helder weer zie je Jeruzalem. ‘Hier woonden mijn voorvaderen, Avraham en Jitschak. Het is mijn religieuze plicht dit land op te bouwen.’ En nee, het kan hem niet schelen wat ze daar in Europa van vinden.

Elsevier nummer 9, 2 maart 2016

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.