#American Dreamers

Verhit debat Republikeinen: ‘Je moeder had beter mee kunnen doen’

Door Elif Isitman - 14 februari 2016

Verschillende Republikeinse kandidaten hebben zaterdagavond (lokale tijd) flink naar elkaar uitgehaald. Het was het meest verhitte Republikeinse debat tot nu toe.

Tegen Jeb Bush zei Donald Trump bijvoorbeeld dat zijn moeder, voormalig First Lady Barbara Bush (90), nog beter had kunnen meedoen aan de verkiezingsstrijd dan hijzelf.

Fout

Het debat tussen de Republikeinse kandidaten in Greenville in de staat South Carolina wordt omschreven als het meest ‘verbitterde debat’ tot nog toe. Bush en Trump vlogen elkaar in de haren over de oorlog in Irak, waartoe Jeb’s broer en voormalig president George W. Bush indertijd toe besloot.

‘George Bush was fout,’ zei Trump, die dinsdag de voorverkiezingen in New Hampshire met een overduidelijke meerderheid van de stemmen won. ‘We maken allemaal fouten, maar dit was een dikke, vette fout. Hij loog. Hij zei dat er massavernietigingswapens waren maar die waren er niet’.

Bush zei op zijn beurt genoeg te hebben van Trump’s aanvallen op zijn familie, en dan vooral op zijn moeder Barbara. Jeb Bush noemde haar ‘de sterkste vrouw die ik ken’. Trump merkte vervolgens cynisch op dat zij had moeten meedoen met de verkiezingen. Bush zei verder trots te zijn op de manier waarop zijn broer bij de oorlog in Irak heeft gehandeld.

Liberaal

Bush viel Trump aan op recentelijke opmerkingen dat Rusland een grotere rol zou moeten spelen bij het conflict in Syrië. Volgens Bush hebben de Russen het niet op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gemunt, maar willen ze de Syrische president Bashar al-Assad van zijn positie verzekeren, terwijl de Amerikanen juist willen dat hij de macht opgeeft.

Ted Cruz, die in Iowa nog van Trump won, viel hem op zijn beurt ook aan en verweet hem ‘niet conservatief genoeg’ te zijn. ‘Als Trump president wordt, wijst hij liberalen aan in het Hooggerechtshof,’ aldus Cruz. Zaterdag overleed Antonin Scalia (79), lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof. De zoektocht naar een vervanger is reeds begonnen.

‘Je liegt,’ reageerde Trump op de beschuldiging te liberaal te zijn, ‘ik ben een conservatieve man met gewoon verstand’. John Kasich, die vorige week in New Hampshire nog een verrassend succes boekte, probeerde de gemoederen te bedaren. ‘Als we zo doorgaan, verliezen we de verkiezingen van Hillary Clinton,’ zei hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.