#American Dreamers

Verrassende avond in Iowa: Cruz verslaat Trump, Clinton wint nipt

Door Emile Kossen - 02 februari 2016

Donald Trump had de leiding in vrijwel alle peilingen, maar de kiezers in Iowa kozen maandagavond voor de conservatieve senator Ted Cruz. Bij de Democraten waren de verschillen tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders extreem klein, maar Clinton eiste uiteindelijk de overwinning op.

Met 28 procent van de stemmen won Cruz verrassend de voorverkiezing in de staat. Vastgoedmagnaat Trump werd tweede met 24 procent. De gematigde Marco Rubio kwam opvallend dichtbij (23 procent) en eindigde op de derde plek.

Cruz profiteerde van een hoge opkomst, vooral bij evangelische Amerikanen. De senator uit Texas – een kopstuk van de conservatieve Tea Party – sprak van een ‘overwinning voor moedige conservatieven in Iowa en overal in dit fantastische land.’

http://www.youtube.com/watch?v=FYlDx-_tHTs

Trump

De uitslag moet een teleurstelling zijn voor Trump, die tijdens de campagne veruit de meeste aandacht kreeg en koploper was in vrijwel alle peilingen. In een toespraak zei hij maandagnacht desondanks ‘zeer vereerd’ te zijn met de tweede plek en uit te kijken naar New Hampshire, de volgende staat waar Amerikanen naar de stembus gaan.

Het is eerder voorgekomen dat de peilingen in Iowa niet overeenkomen met de uiteindelijke uitslag. Een belangrijke reden daarvoor is het caucus-systeem dat in de staat wordt toegepast. Kiezers komen samen op een soort ledenbijeenkomsten, waar ze debatteren wie de beste kandidaat is, voordat ze hun stem uitbrengen.

Democraten

Bij de Democraten liep de voorverkiezing uit op een nek-aan-nekrace tussen Hillary Clinton en senator Bernie Sanders. Beide kandidaten kregen iets minder dan 50 procent van de stemmen, maar Clinton bleek na urenlang stemmen tellen de nipte winnaar.

Sanders was eigenlijk van plan naar New Hampshire te reizen, maar bleef in Iowa toen bleek dat hij het zo goed zou doen. Hij noemde de uitslag ‘het begin van een revolutie.’

De uitslagen die binnen zijn, laten vooral een generatiekloof zien. Clinton deed het in Iowa vooral goed bij kiezers boven de 65 jaar. Sanders kreeg juist een overgrote meerderheid van de stemmen uitgebracht door twintigers.

Bijltjesdag

Na slechte resultaten hebben twee kandidaten besloten uit de race te stappen. Bij de Democraten kreeg Martin O’Malley niet genoeg stemmen om de kiesdrempel van 50 procent te halen; zijn campagne kwam het afgelopen jaar nooit echt op stoom.

Ook de Republikein Mike Huckabee geeft er de brui aan: hij kreeg maandag slechts 1,8 procent van de stemmen. In 2008 won Huckabee de voorverkiezingen in Iowa nog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.