buitenland

Vijf opvallende Superbowl Halftime-optredens

Door Tomasz Blom - 04 februari 2016

Zondagavond strijden de Carolina Panthers en de Denver Broncos om de Super Bowl, de jaarlijkse hoofdprijs van de Amerikaanse American football-competitie. Veel kijkers zullen minstens zo geïnteresseerd zijn in het spektakelstuk tijdens de rust, ditmaal verzorgd door rockband Coldplay en zangeres Beyoncé.

In de begindagen van de Super Bowl, die vijftig jaar geleden voor het eerst werd gespeeld, zorgden universiteitsfanfares voor het muzikale vertier tussen de speelhelften. Inmiddels zijn de pauzes uitgegroeid tot spektakelstukken, waarvoor wereldsterren in de rij staan. Onder andere U2, Prince en The Rolling Stones betraden al eens het podium in de rust van de American-football-wedstrijd.

Geen wonder, want welke artiest zou de kans laten lopen om voor meer dan honderd miljoen kijkers wereldwijd op te treden? De Super Bowl behoort samen met de Champions League finale tot de best bekeken sportevenementen ter wereld.

Controverse

Een show die zo’n groot miljoenpubliek trekt, is doorgaans tot in de puntjes geregisseerd. Toch blijft het een live-show waarin dingen mis kunnen gaan.

Dikwijls heeft de halftime show daarom ook tot controverse geleid. Gevloek, playbackende artiesten of haperende kledingstukken. Er zijn altijd kijkers geweest die zich ergens aan wisten te storen.

Daarnaast zijn niet alle edities even geslaagd te noemen. Velen zien het overdreven spektakel van 1995, waarin een korte Indiana Jones-scene wordt opgevoerd, nog altijd als een dieptepunt.

Elsevier.nl zet vijf opvallende optredens op een rij:

Michael Jackson in 1993

Het spektakel dat King of Pop Michael Jackson tijdens de halftime show van de 27e Superbowl weggeeft, wordt gezien als de blauwdruk voor de ‘moderne’ halftime show. Voor het eerst neemt een artiest de volledige tijd helemaal alleen in beslag. Jackson begint zijn optreden in een minutenlange bevroren pose, terwijl het publiek ondertussen in extase raakt. De strak gechoreografeerde show zorgt voor een enorme toename aan kijkers. Vanaf dat moment is het gedaan met fanfares en showbands.

Janet Jackson en Justin Timberlake in 2004 (‘Nipplegate’)

Tijdens de gezamenlijke vertolking van het nummer Rock your body trekt Justin Timberlake een stuk van de bovenkant van de jurk van collega Janet Jackson. De kijkers zien hierdoor enkele ogenblikken haar tepel. Beide artiesten zweren na afloop dat het ging om een ‘foutje’. Dat Timberlake op het moment van scheuren zong: ‘I’ll have you naked by the end of this song‘, zou dan ook op puur toeval berusten.

The Rolling Stones in 2006

Halverwege de show van de bejaarde rockers grapt Rolling Stones frontman Mick Jagger dat ze zo oud zijn dat ze ook al tijdens de eerste Superbowl in 1967 hadden kunnen optreden. Hoewel de groep zijn wilde haren al lang heeft verloren, vreest de organisatie toch voor een herhaling van de ophef rond Janet Jackson en Justin Timberlake. Het optreden wordt daarom met vijf seconden vertraging uitgezonden. De regie weet zo enkele passages te censureren uit Start me up en Rough justice die de organisatie ‘te seksueel’ vindt.

Madonna en M.I.A. in 2012

Het ‘hoogtepunt’ van de halftime show van de 46e Superbowl komt wederom van een obsceen gebaar. De Britse rapper M.I.A., die samen met landgenoot Madonna het nummer Give me all your luvin’ ten gehore brengt, steekt voor de camera haar middelvinger op. Ruim 200 klachten stromen binnen. Wegens vermeende imagoschade klaagt de NFL, de Super Bowl-organisator, de zangeres voor meer dan 16 miljoen dollar aan. Deze juridische strijd komt twee jaar later pas teneinde als beide partijen voor een onbekend bedrag schikken.

Beyoncé en Destiny’s Child in 2013

Voorafgaand aan de 47e Superbowl gaan al hardnekkige geruchten dat megaster Beyoncé haar optreden zal opluisteren met een reünie van haar oude driekoppige R&B-formatie Destiny’s Child. Fans kunnen hun geluk niet op als halverwege de show de overige groepsleden letterlijk op het podium worden geschoten. Toch laat Beyoncé er geen onduidelijkheid over bestaan. Het is háár show, en zij is de grote ster. Kelly Rowland en Michelle Williams fungeren voornamelijk als achtergrondzangeressen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.