buitenland

Voorverkiezingen Amerika: Trump wint, Bush haakt af

Door Servaas van der Laan - 21 februari 2016

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft de voorverkiezingen voor de Republikeinen in de staat South Carolina met overtuiging gewonnen. Jeb Bush, die slechts 8 procent van de stemmen haalde, haakte af in de race om het presidentschap.

‘We gaan winnen voor ons land,’ beloofde zakenman Donald Trump in zijn overwinningsspeech in South Carolina.

Rivalen

Trump wist in het diepe zuiden van de Verenigde Staten ruim 32 procent van de stemmen te halen. Daarmee hield hij zijn rivalen Marco Rubio en Ted Cruz ruim achter zich. Zij bleven beiden steken op ongeveer 22 procent van de stemmen.

Met de overwinning in South Carolina maakte Trump, die eerder ook al in New Hampshire won, een einde aan de jarenlange dominantie van de traditionele, conservatieve garde binnen de Republikeinen. Het verlies van Jeb Bush was dan ook symbolisch. Hij haalde nog geen 8 stemmen in de staat die eerder wel naar zijn vader en broer ging.

‘Ik ben trots op de campagne die we hebben gevoerd om ons land te verenigen’, zei een emotionele Bush. ‘Maar de inwoners van Iowa, New Hampshire en South Carolina hebben gesproken. Ik respecteer hun beslissing,’ zei Bush die bekendmaakte te stoppen met de race om het presidentschap.

Clinton

In Nevada mochten aanhangers van de Democraten zaterdag hun favoriete presidentskandidaat aanwijzen. Die voorverkiezing werd gewonnen door Hillary Clinton, die ruim 52 procent van de kiezers achter zich kreeg.

Haar uitdager Bernie Sanders kreeg ongeveer 47 procent van de stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.