buitenland

Vrijwillig op het vliegtuig: duizenden asielzoekers verlaten Finland

Door Emile Kossen - 12 februari 2016

Voor duizenden asielzoekers die in 2015 naar Finland kwamen, bracht het land niet wat ze ervan hadden verwacht. Vooral veel Irakezen hebben weinig kans op een verblijfsvergunning en stappen op het vliegtuig huiswaarts.

Uit cijfers van de Finse regering blijkt dat er de afgelopen maanden 4.100 asielzoekers vrijwillig zijn teruggekeerd. Zo’n 80 procent van de terugkeerders is Irakezen, slechts enkelen zijn Afghanen of Syriërs.

De verwachting is dat het aantal migranten dat terugkeert de komende maanden op zal lopen tot zeker 5.000. Het is een flink aantal, want in totaal kwamen in 2015 32.500 asielzoekers naar Finland. Ondanks dat Finland financiële hulp aanbiedt bij vrijwillige terugkeer, betaalde het overgrote deel van de asielzoekers hun eigen vlucht, aldus het Finse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Te lang

De asielzoekers geven verschillende redenen voor hun vertrek. Sommigen zijn niet tevreden met de leefomstandigheden in Finland, anderen vinden dat de asielprocedure te lang duurt, zegt een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) tegen persbureau Reuters.

Een meerderheid van de asielzoekers geeft een aanvullende reden bij de immigratiedienst: ze willen terug naar hun familie. In tegenstelling tot asielzoekers uit Syrië, zijn Irakezen allerminst zeker van een verblijfsvergunning, en daarmee mee ook niet van gezinshereniging. Eind januari zei de Finse overheid te verwachten dat zo’n 20.000 asielaanvragen zullen worden afgewezen.

Fel debat

In Finland is, net als in veel andere West- en Noord-Europese landen, een fel debat gaande over asielzoekers. De Finnen kwamen in het begin van de migratiecrisis nog met een ‘solidariteitstaks‘ om de opvang van asielzoekers te betalen, maar die solidariteit is af aan het brokkelen. Het land – met 5,5 miljoen inwoners – heeft het bovendien al tijden economisch zwaar.

Onlangs dreigden de Finnen met harde maatregelen bij de grens met Rusland, waar een groeiend aantal migranten naartoe komt. Volgens het Scandinavische land weten mensensmokkelaars Finland steeds beter te vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.