buitenland

‘Wapenstilstand geeft Assad excuus om rebellen aan te vallen’

Door Elif Isitman - 23 februari 2016

Maandag kondigden de Amerikanen en Russen voor zaterdag officieel een wapenstilstand aan in Syrië. Maar de Syrische oppositiegroepen voorzien nu al problemen bij de uitwerking ervan.

De wapenstilstand moet gelden voor alle strijdende partijen, met uitzondering van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front, iets wat de rebellen als een probleem zien, meldt persbureau Reuters.

Dekmantel

Volgens het bestand mogen het Syrische regeringsleger en deelnemende oppositiegroepen alleen defensief en ‘proportioneel’ geweld gebruiken. IS en al-Nusra mogen wel op allerlei manieren en door alle partijen aangevallen worden.

Dit is volgens de Syrische rebellengroepen precies het probleem. Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten kunnen vooral al-Nusra als dekmantel gebruiken om gewoon door te gaan met bombardementen en aanvallen op gebieden waar ook de oppositiegroepen aanwezig zijn, zegt Bashar al-Zoubi van het Vrije Syrische Leger.

In sommige gebieden zijn namelijk zowel IS en al-Nusra als oppositiegroepen aanwezig. Vooral de leden van al-Nusra bevinden zich versplinterd op verschillende plekken.

‘Op dat moment zal een wapenstilstand volledig instorten,’ aldus al-Zoubi. De wapenstilstand zou niet realistisch zijn, omdat het moeilijk is om concrete gebieden aan te wijzen waar al-Nusra actief is. Leden van de beweging zouden zich zowel in Idlib, als Aleppo, Damascus en in het zuiden van Syrië bevinden.

Deelnemers

Hoe de wapenstilstand zal worden gecontroleerd, is nog onduidelijk. De Verenigde Staten en Rusland hebben een ‘communicatiehotline’ opgezet waar melding gemaakt kan worden van eventuele schendingen van het bestand.

Ook willen de partijen dat een speciale bestandswerkgroep van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) de naleving van het bestand gaat controleren. Nederland werd eerder deze maand lid van deze club.

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wie er allemaal meedoen aan de wapenstilstand. De grote partijen Amerika, Rusland, Turkije en Syrië hebben er vooralsnog mee ingestemd, evenals de overkoepelende organisatie van opposanten van Assad (HNC). Vrijdag wordt definitief duidelijk wie de deelnemende partijen worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.