buitenland

‘We zijn er nog niet’: kan een Brexit worden voorkomen?

Door Tom Reijner - 19 februari 2016

De eerste nacht met onderhandelingen tussen de Britse premier David Cameron en andere EU-leiders zit erop. Maar er is nog altijd geen zicht op een akkoord. Concrete resultaten zijn nog niet behaald.

‘We zijn een eind gekomen, maar we zijn er nog niet,’ zegt premier Mark Rutte (VVD) die een belangrijke rol speelt op de top, omdat Nederland dit half jaar voorzitter is van de Europese Unie (EU).

Beetje vooruitgang

Volgens hem heeft iedereen wel het idee dat een deal erin zit, maar hij sloot niet uit de overlegmarathon vrijdag nog lang zal doorgaan, en mogelijk ook in het weekeinde wordt voortgezet.

Nederland kan ‘grosso modo’ goed leven met de tekst die nu op tafel ligt, zei hij. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf aan voorzichtig optimistisch te zijn. De wil is om eruit te komen is er, zei ze, maar het zal allemaal niet makkelijk worden.

De Italiaanse premier Matteo Renzi zei juist minder optimistisch te zijn over een deal dan vóór de top. Volgens de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die vannacht ook een-op-eengesprekken met Cameron voerde, is er wel een beetje vooruitgang geboekt, maar moet er nog veel worden gedaan.

Relatie

Tusk sloot de bijeenkomst om 02.25 uur op, en kondigde aan gesprekken onder vier ogen met enkele hoofdrolspelers te gaan voeren. Met Cameron dus, maar ook met de Franse president François Hollande en de Belgische premier Charles Michel.

De relatie tussen euro- en niet-eurolanden moet volgens Cameron anders. Maar de Fransen en Belgen voelen daar niet veel voor. De andere regeringsleiders zochten hun hotelkamers op. Later op vrijdag komen de leiders dan weer bij elkaar.

Sociale zekerheid

De man om wie het allemaal draait, Cameron, wil een hernieuwde positie van Groot-Brittannië in de Unie. Hij wil onder meer meer de toegang van andere EU-burgers tot het Britse socialezekerheidsstelsel beperken, iets dat landen in Midden- en Oost-Europa tegen de borst stuit. Groot-Brittannië kent een aanzienlijk aantal arbeidsmigranten uit de regio.

Als Cameron vindt dat zijn eisen onvoldoende zijn ingewilligd, steunt hij een Brexit, een vertrek van de Britten uit de EU. Een bereikt akkoord wordt hoe dan ook voorgelegd aan de Britse bevolking in een referendum. Een gang naar de stembus komt er waarschijnlijk nog voor 2017.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.