buitenland

Welke presidenten hadden geen diploma?

Door Merlijn van Dierendonck - 05 februari 2016

President worden van het machtigste land ter wereld lukt niet zomaar, zeker niet zonder diploma. Toch hadden twaalf bewoners van het Witte Huis geen diploma op zak.

Acht van deze presidenten volgden nooit ook maar enige vorm van hoger onderwijs. De overige vier waagden nog wel een poging, maar staakten vroegtijdig hun opleiding.

Geen opleiding

De presidenten zonder opleiding zijn niet de minsten. George Washington en Abraham Lincoln, twee van de meest gerespecteerde presidenten van de Verenigde Staten en beiden vereeuwigd in Mount Rushmore, zijn zonder universitaire scholing aan de klus begonnen.

Ook de grondlegger van de Democratische Partij, Andrew Jackson, volgde nooit een opleiding aan een hoger instituut. Door zelfstandig het recht te bestuderen schopte Jackson het wel tot advocaat, om uiteindelijk te worden verkozen tot president. Het is overigens dezelfde weg die de eerdergenoemde Abraham Lincoln aflegde.

Dropouts

James Monroe schreef zich wel in bij de Universiteit van William & Mary, maar voegde zich later bij het Continentale Leger om te strijden tegen de Britten. William Henry Harrison begon met een opleiding geneeskunde aan de Universiteit van Pennsylvania, maar studeerde nooit af. Harry S. Truman is de meest recente president zonder diploma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.