#American Dreamers

Welke presidenten waren familie van elkaar?

Door Merlijn van Dierendonck - 15 februari 2016

Amerikaanse presidenten, ze komen voor in alle vormen en maten. Maar zijn er ook overeenkomsten tussen degenen die het wisten te schoppen tot president? In aanloop naar de verkiezingen in november bestudeert elsevier.nl de 43 presidenten. Deel 2: familie.

‘Succes zit in de familie’: het is een veelgehoorde uitspraak. Hoewel directe ‘troonopvolging’ nooit voorkwam, kan een aantal leiders uit het Witte Huis deze uitspraak zeker bevestigen.

Zoon en kleinzoon

Het meest recente voorbeeld van opvolging binnen de familie is George W. Bush, de 43ste president en zoon van George Bush, de 41ste president. Helemaal in de beginjaren van de Verenigde Staten komen we John Quincy Adams tegen. Quincy Adams trad als zesde president in de voetsporen van zijn vader en tweede president John Adams.

William Henry Harrison, de negende president, en Benjamin Harrison, de 23ste president, zorgden voor een variatie op het thema van vader-zoon koppels. Benjamin was een kleinzoon van William Harrison.

Neven

Ook neven van presidenten hebben in het verleden kunnen profiteren van hun familieconnectie. James Madison, de vierde president, en Zachary Taylor de twaalfde president, waren neven van elkaar.

Hetzelfde geldt voor de Roosevelts. Franklin Delano Roosevelt, de 32ste Witte Huis-bewoner, was het neefje van de 26ste president, Theodore Roosevelt. Uit onderzoek van genealogen is zelfs gebleken dat FDR verre familie was van in totaal elf presidenten, vijf via de bloedlijn en zes via aangetrouwde familie: John Adams, John Quincy Adams, Ulysses S. Grant, William Henry Harrison, Benjamin Harrison, James Madison, Theodore Roosevelt, William Taft, Zachary Taylor, Martin Van Buren en George Washington.

Echtgenote

Ook in de huidige verkiezingsstrijd zijn er twee kandidaten met een president in de familie. Hoewel zijn kansen aanzienlijk zijn geslonken, doet Jeb Bush nog altijd verwoede pogingen om zijn broer en vader op te volgen en de derde Bush-telg in het Witte Huis te worden.

Tegelijkertijd, aan Democratische zijde, probeert Hillary Rodham-Clinton te zorgen voor een unicum. Clinton verbleef als echtgenote van Bill Clinton, de 42ste president, al acht jaar in het Witte Huis. Een dergelijke machtsopvolging is nog niet eerder vertoond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.