buitenland

Werden Keulse asielzoekers seksueel geïntimideerd door bewakers?

Door Lilit Martirosova - 18 februari 2016

Tientallen vrouwelijke asielzoekers uit een opvang in Keulen hebben bewakers van het azc beschuldigd van aanrandingen en seksuele intimidatie.

In twee open brieven doen de migranten uit een opvang in het Keulse stadsdeel Humboldt-Gremberg hun beklag, meldt de Keulse krantKölner Stadt-Anzeiger woensdag.

Gefilmd

De migranten noemen de hallen waar ze verblijven ‘een gevangenis in plaats van een opvang’. De asielzoekers beschuldigen het bewakingspersoneel bovendien van seksueel geweld en intimidatie.

De vrouwen zouden gefilmd en gefotografeerd zijn tijdens het douchen en tijdens het geven van borstvoeding. Een van de bewakers zou een gewelddadige poging hebben gedaan om een Syrische vrouw over te halen om geslachtsgemeenschap met hem te hebben. Naast klachten over seksuele intimidatie, klagen de bewoners ook over de slechte hygiënische toestand in de opvang.

Woensdagmiddag spraken zo’n vijftig vrouwelijke asielzoekers met de politie, na afloop van een demonstratie. De vrouwen zouden bang zijn om terug te keren naar de opvang.

Geschrokken

Het bedrijf waar de bewakers in dienst zijn heeft geschrokken gereageerd op de aantijgingen. Zij zeggen dat de beschuldigingen niet kloppen.

Leidinggevende Bernhard Deschamps zegt dat hij ervan overtuigd is dat de klachten ‘volledig ongegrond zijn’. De Duitse politie is naar aanleiding van de beschuldigingen een onderzoek gestart.

Nieuwjaarsnacht

Na de jaarwisseling in Keulen deden honderden vrouwen aangifte van aanrandingen en verkrachtingen. Het incident zorgde voor een keerpunt in het migrantendebat, omdat de daders asielzoekers waren.

Van de tientallen verdachten die werden opgepakt, waren de meesten Noord-Afrikanen. Ze waren minder dan een jaar in Duitsland. De Parlementaire enquêtecommissie van de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen heeft woensdag bekend gemaakt dat ze de gebeurtenissen in Keulen rond oudejaarsavond gaan onderzoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.