#American Dreamers

Wie is de echte voorvechter van minderheden, Clinton of Sanders?

Door Emile Kossen - 12 februari 2016

Nu de Amerikaanse verkiezingsrace zich heeft verlegd naar zuidelijke staten, passen de Democratische kandidaten hun boodschap aan, in een poging minderheden aan te spreken. Vooral voor Bernie Sanders is daar een hoop terrein te winnen.

Tijdens een tv-debat donderdagnacht presenteerden zowel Sanders als Clinton zich als de enige echte voorvechter van minderheden. Clinton probeerde zich constant te spiegelen aan president Barack Obama, die onder zwarte Amerikanen nog altijd grote populariteit geniet. De oud-minister van Buitenlandse Zaken zei discriminatie van zwarten en latino’s in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tegen te willen gaan.

Sanders beloofde op zijn beurt om het justitiële systeem in Amerika aan te pakken. ‘Nu heeft een zwarte baby een kans van een-op-vier om in de gevangenis te belanden. Dat is ongelofelijk, we moeten ons failliete systeem radicaal hervormen.’

Rol van minderheden

In de eerste maanden van de verkiezingsrace was de situatie van zwarten en latino’s amper een gespreksonderwerp. Logisch, als wordt gekeken naar de bevolkingsopbouw van Iowa en New Hampshire, waar meer dan 90 procent blank is.

Het is zeer de vraag of de 74-jarige Sanders, na zijn riante overwinning in New Hampshire, erin slaagt om ook minderheden te trekken met zijn ‘politieke revolutie’. In peilingen krijgt Clinton tot wel 80 procent van de stemmen van etnische minderheden, tegen twintig procent voor Sanders.

Dat kan een groot voordeel zijn in de komende staten waar voorverkiezingen worden gehouden: in South Carolina is 28 procent van de bevolking Afro-Amerikaans, in Nevada is hetzelfde percentage inwoners latino.

Gevecht om openlijke steun

De afgelopen dagen probeerden Clinton en Sanders zoveel mogelijk openlijke steunbetuigingen te krijgen van zwarte politici en bekendheden. Tot dusver heeft Clinton die strijd gewonnen: ze kreeg de steun van een belangrijke groep zwarte leden van het Congres, alsmede een lange reeks politici en kerkleiders uit South Carolina.

Sanders zat onder meer om de tafel met de bekende dominee Al Sharpton, maar die wilde zijn steun niet toezeggen. De belangrijkste endorsement is die van Jim Clyburn, het enige zwarte Democratische congreslid uit South Carolina. Clyburn moet zijn beslissing nog bekendmaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.