buitenland

Wie is Fifa’s nieuwe voorzitter Gianni Infantino?

Door Servaas van der Laan - 26 februari 2016

Gianni Infantino is in twee rondes gekozen tot nieuwe voorzitter van de werelvoetbalorganisatie Fifa. Wéér een Zwitser, maar wel een betere dan Sepp Blatter, zo lijkt het. Wie is hij?

Gianni Infantino, geboren uit Italiaanse ouders, maar met de Zwitserse nationaliteit, wordt de nieuwe FIFA-voorzitter. Wéér een Zwitser dus, maar een betere dan Sepp Blatter, zo lijkt het. In de tweede ronde versloeg Infantino zijn Bahreinse opponent sjeik Salman met 115 stemmen tegen 88.

Lotingen

Voetbalkenners kennen de welbespraakte Infantino ongetwijfeld van de lotingen voor de UEFA-toernooien. Met gevoel voor humor, en in vele verschillende talen (Infantino spreekt er zeker vijf vloeiend) praat de voormalige advocaat deze plechtigheden steevast aan elkaar. Een knipoogje naar Luis Figo, of een schouderklopje voor Ruud Gullit. De soepele Zwitserse Italiaan lijkt een allemansvriend te zijn.

Maar met gladde praatjes poets je niet zomaar het beroerde imago van de FIFA op. Dat is toch de zware taak die op Infantino’s schouders rust.

Zelf een bobo

En de Zwitser is nog altijd iemand die zelf afkomstig is uit het bobo-wereldje van de sportbestuurders. Al sinds 2000 werkt hij voor de UEFA, sinds 2007 als vice-secretaris.

Infantino werkte bij de UEFA nauw samen met Michel Platini. De Franse voormalige stervoetballer was de grote favoriet in de race om het FIFA-voorzitterschap, maar werd onlangs door de FIFA voor 8 jaar geschorst vanwege het uitvoeren van een illegale betaling. Platini is weer een voormalige vertrouweling van Blatter en werd zelf door de Zwitser wegwijs gemaakt in de wereld van de voetbalbobo’s.

KNVB blij

Hoe verfrissend de komst van Infantino zal zijn voor de voetbalwereld, moet nog blijken. Het systeem dat door Blatter en zijn voorgangers werd opgebouwd aan de top van de FIFA is gebouwd met cement van corruptie. Infantino zal dus stevig in zijn Zwitserse schoenen moeten staan en bereid zijn dat systeem tot de laatste steen af te bouwen.

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft in ieder geval het volste vertrouwen in Infantino. ‘Dit is grandioos. We moeten blij zijn met hem als nieuwe FIFA-president,’ jubelde Michael van Praag op Twitter. ‘Dit is wat we nodig hadden om het voetbal weer vooruit te helpen. Dit is wat FIFA nodig heeft,’ voegde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen hier aan toe. Een jubelstemming die te begrijpen valt bij het zien van de alternatieven. Voor een sjeik uit Qatar zou, hoe goedbedoeld ook, het toch wat lastig zijn om de geur van zelfverrijking en corruptie te doen veranderen in een frisse lavendeltjesgeur.

Goede bedoelingen

Zelf zegt Infantino in ieder geval vastberaden te zijn de corrupte praktijken aan te pakken. In zijn overwinningsspeech beloofde hij dat hij het vertrouwen in de FIFA weer terug wil brengen.

‘Ik wil met iedereen samenwerken om een nieuw tijdperk te beginnen. Een tijdperk waarin voetbal weer centraal komt te staan.’ Laten we hem maar aan die woorden houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.