buitenland

Zo gaat de NAVO helpen met het bestrijden van mensensmokkel

Door Lilit Martirosova - 25 februari 2016

De NAVO-bondgenoten hebben donderdag ingestemd met een plan om Turkije en Griekenland te helpen bij het bestrijden van mensensmokkel en het redden van drenkelingen in de Egeïsche Zee.

Dat maakt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdag bekend. De missie begint donderdag of vrijdag al. Het is bedoeling dat de NAVO-schepen samenwerken met de Turkse en Griekse kustwacht en de EU-grenswacht Frontex.

Niet stoppen

De schepen verzamelen alleen informatie en mogen geen boten tegenhouden. Hun belangrijkste taak ligt in het verkennen, controleren en toezicht houden. De informatie die ze daaruit halen, delen ze vervolgens met de Turkse en Griekse kustwacht.

‘De informatie die we leveren, zal hen helpen hun taken nog effectiever uit te voeren bij de bestrijding van illegale netwerken,’ aldus de NAVO-chef. Stoltenburg zei eerder deze maand al dat de NAVO niet van plan is ‘om bootjes te stoppen of terug slepen’. Ook zal het bondgenootschap niet direct optreden tegen smokkelaars.

De NAVO-schepen hebben wel toestemming om mensen die uit het water gered worden weer terug te brengen naar Turkije. Aanleiding voor de missie is een gezamenlijk verzoek van Duitsland, Turkije en Griekenland. De Griekse en Turkse marine mogen niet in elkaars wateren of luchtruim opereren, zo heersen er territoriale gevoeligheden tussen de twee aartsrivalen.

Koenders

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken verwelkomt het besluit van de NAVO: ‘Dit past binnen de bredere inzet van Nederland in internationaal verband om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaat’. Nederland bekijkt op welke manier het kan bijdragen aan de NAVO-inspanningen.

Een onderzoek van Europol wijst uit dat 90 procent van de migranten die aankomen in Europa hulp hebben gehad van mensensmokkelaars en criminele organisaties. Volgens Europol moet ‘de aanpak van de mensensmokkelaars een essentieel onderdeel worden van de Europese plannen om de migrantenstroom in te dammen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.