buitenland

Zo wil David Cameron de campagne voor een Brexit dwarsbomen

Door Elif Isitman - 23 februari 2016

Britse bewindslieden die campagne voeren voor een Brexit – een Brits vertrek uit de Europese Unie – mogen daar hun eigen ambtenaren niet langer voor inzetten. Campagne voeren voor een Brexit druist namelijk tegen het officiële standpunt van de regering van David Cameron in.

Dit blijkt uit een brief van Sir Jeremy Heywood, hoofd van het de Britse Civil Service.

Hulp

Heywood schrijft verder dat ministers die openlijk zich verzetten tegen het standpunt van de regering geen toegang hebben tot ‘documenten die gerelateerd zijn aan de EU’.

Dit geldt ook voor documenten die al werden vrijgegeven voordat Cameron vrijdag een deal met de EU sloot om de Britten in de EU te houden. Ook mogen ambtenaren van een desbetreffende minister geen hulp bieden bij de campagne, bijvoorbeeld door het schrijven van speeches of het helpen voorbereiden van debatten. Tot slot mogen pro-Brexit-ministers niet aanwezig zijn bij briefings die over de campagne van de overheid gaan.

Alleen bewindslieden die expliciet voor een Brits EU-lidmaatschap zijn, mogen gebruik maken van het ambtenarenapparaat en mogen EU-documenten inzien. Ambtenaren mogen wel ‘kleine factchecks’ uitvoeren voor pro-Brexit-bewindslieden. Ook mogen ze helpen bij ‘alle andere overheidsgerelateerde zaken’.

Steun

Vermoedelijk is dit verbod voor Brexit-voorstanders ingesteld om hun campagnevoering te bemoeilijken. De afgelopen dagen maakten de meeste bewindslieden hun positie bekend. Verreweg het grootste gedeelte wil dat Groot-Brittannië binnen de EU blijft.

Maar een klein gedeelte, onder wie de populaire burgemeester van Londen Boris Johnson, is expliciet voorstander van een Brexit. Johnson maakte dat afgelopen zondag bekend. Onmiddellijk steeg de steun voor een Brexit van 29 naar 33 procent in de peilingen.

Op dit moment krijgt Cameron zowel binnen als buiten de regering echter de meeste steun. Onder meer het grootste gedeelte van de Labour-partij, het financiële City-district van Londen, verschillende handelsverenigingen en de Schotse nationalistische SNP-partij willen een Brexit koste wat kost voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.